Jin Dergi’nin 91. sayısı ‘Özsavunma ve Direniş: Erkek Devlet Şiddetine Karşı Kadınların Mücadelesi’ kapağı ile yayımlandı
Jin Dergi, 91. sayısında, 25 Kasım’a doğru giderken kadınların hakları için verdiği mücadeleye odaklanıyor.
“Erkek Adalete Karşı Özsavunma” başlıklı yazısında Esra Kahraman, kadınların bedensel ve psikolojik şiddete karşı geliştirdiği özsavunmaya odaklanıyor.
Hülya Osmanağaoğlu “25 Kasım Erkek Şiddeti ve Erkek Devlet Şiddeti” başlıklı yazısında evde, işte, sokakta ve hatta göç ettirilen yollarda kadınların maruz bırakıldığı şiddetin en çok da yanı başımızdaki erkekler tarafından nasıl benimsendiğine dikkat çekiyor.
“Özel Savaşın Anatomisi: Bireyden Topluma Yayılan Çürüme” başlıklı yazısında Kibriye Evren, özel savaş politikalarıyla kadınların maruz bırakıldığı şiddete odaklanıyor.
“Her İntihar Toplumsal Bir Cinayettir: Kadına Yönelik Şiddet Bağlamında” başlıklı yazısında Çiğdem Göksoy, kadınların yaşadığı psikolojik şiddet, ekonomik bağımlılık, toplumsal dışlanma gibi etkenlerin genellikle görmezden gelindiğine dikkat çekiyor.
Meryem Çağ “Barbarlıktan Kaçan Kadınların Yeni Barbarlıklarla Mücadelesi” başlıklı yazısında, göç ettirilen kadınların nasıl tekrar tekrar şiddete maruz bırakıldığına ve en temel haklarının yok sayıldığına dikkat çekiyor.
Emine Özhasar, “Kadınlara Yönelik Şiddet: Coğrafya ve Zaman Tanımayan Bir Savaş” başlıklı yazısında, kadına yönelik şiddetin, yalnızca belirli bölgelere veya gelişmemiş devletlere has bir sorun olmadığına, bunun dünya genelindeki yaygınlığına odaklanıyor.
Gulan Çağın Kaleli “Narin Güran Dosyası; Devlet-Aile İlişkisi ve Dijital Panoptikon” başlıklı yazısında, Narin Güran cinayetini ele alırken, hakikatin hem hukuksal hem de kadınların öncülüğünde yürütülen politik ve ideolojik mücadele sonucunda ortaya çıkacağına dikkat çekiyor.
Şükran Demir “Kürt Kadın Hareketi ve Feminist Mücadele Arasındaki Geçişkenlikler” başlıklı söyleşide; Seher Kalkan ve Rojda Bedia Akkaya ile; Feminist hareketin ve Kürt kadın hareketinin tarihsel süreçte ideolojik ve stratejik yaklaşımlarını en yoğun mekan olan Taksim üzerinden nasıl şekillendirdiğini ve bu iki kadın hareketinin birbirini nasıl etkileyip ortaklaşarak mücadelesini güçlendirdiğine odaklanıyor.
Yeni sayıdaki tüm başlıklar şöyle:
Erkek Adalete Karşı Özsavunma / Esra Kahraman
25 Kasım Erkek Şiddeti ve Erkek Devlet Şiddeti / Hülya Osmanağaoğlu
Özel Savaşın Anatomisi: Bireyden Topluma Yayılan Çürüme / Kibriye Evren
Her İntihar Toplumsal Bir Cinayettir: Kadına Yönelik Şiddet Bağlamında / Çiğdem Göksoy
Barbarlıktan Kaçan Kadınların Yeni Barbarlıklarla Mücadelesi / Meryem Çağ
Kadınlara Yönelik Şiddet: Coğrafya ve Zaman Tanımayan Bir Savaş / Emine Özhasar
Narin Güran Dosyası; Devlet-Aile İlişkisi ve Dijital Panoptikon / Dava İzlemi / Gulan Çağın Kaleli
Kürt Kadın Hareketi ve Feminist Mücadele Arasındaki Geçişkenlikler / Şükran Demir -Söyleşi
Yazıları okumak için tıklayınız
HABER MERKEZİ