Jin Dergi ‘Asimilasyona karşı Kürtçe’nin direnişi’ kapağı ile yayınlandı
Haftalık olarak okuyucusu ile buluşan Jin Dergi’nin 63. sayısı yayımlandı. Dergi bu sayısında, Kürtçeye yönelik baskı ve asimilasyona dikkat çekerek geliştirilen direniş ve mücadeleyi konu aldı.
Leyla Ayaz, “Yerinden yurdundan sürgün edilen Kürtçe” başlıklı yazısında Asimilasyon ve inkâr politikalarının birinci dereceden kadını hedef almasına dikkat çekerek Kürt kadınların karşı karşıya kaldığı baskıyı ele alıyor.
Cemile Turhallı, “Yüzleşilmemiş Bir Dil: Kırmancki (Zazaki)” başlıklı yazısında kaybolma tehlikesi altında olan Kırmancki’nin nasıl hedef alındığına ve yüzyıllık katliam tarihine odaklanıyor.
“Kadın ve dil” başlıklı yazısında Berfin Suh, Kürtçeye yönelik baskının yarım kalmışlık hissi yarattığına dikkat çekerek insanın ancak anadilini özgürce kullandığı sürece bir benlik bütünlüğüne ulaştığını ele alıyor.
“Kadınlar anadil yasağında psikolojik şiddete uğruyor”, başlıklı yazısında Esra Kahraman, Kürt kadınların dil yasağından kaynaklı kendini anadilinde ifade edememenin yarattığı psikolojik şiddete dikkat çekiyor.
Emel Çiftçi, “Kürt kültürüne can veren gizli melodi: Hozan Mizgîn” başlıklı yazısında Hozan Mizgîn’nin sanatıyla yaşattığı Kürt kültürüne dikkat çekerek sayısız albüme can veren yaratıcılığını ve direnişini ele alıyor.
“Sinemanın öncü kadınları” başlıklı yazsısında Fatoş Stêrk, sinemanın öncü isimleri Alice Guy Blanche ve Louis Weber’in tarihte başarıyla yerini almasına rağmen tarih sayfalarında yazılmamasına dikkat çekerek yeniden kadınların kalemiyle hatırlatılmasına odaklanıyor.
Münevver Berk, “Tanrıların Anası” başlıklı yazısında, Anneliğe atfedilen devasa kutsallığın aslında makbul annelik sınırları dışına çıkıldığında nasıl tersine dönerek bir direniş ve yaratıcılık alanına dönüşüne yer veriyor
Bu sayıdaki tüm başlıklar şöyle:
Yerinden yurdundan sürgün edilen Kürtçe / Leyla Ayaz
Yüzleşilmemiş bir dil: Kirmanckî (Zazakî) / Cemile Turhallı
Kadın ve dil / Berfin Suh
Kadınlar anadil yasağında psikolojik şiddete uğruyor / Esra Kahraman
Kürt kültürüne can veren gizli melodi: Hozan Mizgîn / Emel Çifçi
Sinemanın öncü kadınları / Fatoş Stêrk
‘Tanrıların Anası’ / Münevver Berk
Yazıları okumak için tıklayınız
HABER MERKEZİ