Jeotermal enerji santralcilerinin örgütü olan JESDER, seracılık yapan çiftçileri kendi kirli üretimlerine yedeklemeye çalışıyor. Bu da yetmiyor, şimdi gözleri Diyarbakır ve diğer kentlerde
Yusuf Gürsucu/İstanbul
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, ve JESDER Başkan Yardımcısı Ufuk Şentürk bir grup ‘gazeteci’ ile İzmir’de bir araya geldi. Jeotermal enerjinin Türkiye’deki gelişimi konusunda bilgiler veren Kındap, ısıtmada kullanmak üzere devletle birlikte Denizli, Manisa ve Aydın’da 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi kurduklarını belirtti. JESDER’in bu açıklamaları, JES’lere karşı ortaya çıkan tepkiyi ve bilinçlenmeyi baltalamak ve seracılık yapan çiftçileri kendi kirli üretimlerine yedeklemek istediklerini gösteriyor. 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarının, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6,9 milyar kilovatsaat (kWh) seviyesine ulaştığını açıklayan Ali Kındap “Böylece jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1,82’den yüzde 2,35 seviyesine yükseldi” dedi. Kındap, batı bölgelerinde 3 bin MW’lik elektrik üretim potansiyeli ile 30 bin megavatlık termal-ısıtma-soğutma- kurutma amaçlı jeotermal kaynak tespit edildiğini söyledi. Bu sözler batı bölgelerinde JES’lerin giderek artacağına işaret ederken JES karşıtı mücadelelerin de aynı oranda artacağını gösteriyor. Tarımı Sudan’a taşımaya hazırlanan iktidar tüm yaşamı adeta yok edecek adımları bir avuç sermayedarın çıkarı için desteklemekten geri durmuyor.
TPAO’nun 2 bin kuyusu
Türkiye’nin batısı JES’çilere yetmedi şimdi gözler doğuya çevrildi. JESDER Başkanı Kındap, TPAO’nun 4 bin 500 petrol kuyusu açtığını ve bunun 2 bin tanesini verimli bulmayıp kapattığını belirterek bu kuyulara talip olduklarını söyledi. Bunun için JESDER olarak Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (PİGM) başvuruda bulunduklarını da söyledi. Doğu diye işaretlediği yerler Diyarbakır, Batman, Mardin Şırnak vd. bölge kentleri. Diyarbakır’da sondajları başlayan Kayagazı kuyuları ile bölge adeta yok edilmeye hazırlanırken bu yok etme saldırısına bir de JES’çilerin eklenmesi bölgede sorunların her geçen gün artacağına işaret ediyor. Kayagazı ve Jeotermal enerji üretim prosesleri birbirine benzer süreçler. Bu süreçlerde yeraltı suları, çevredeki dere ve nehirler, tarım arazileri ve havası zehirlenecek.
JES karşıtları bilim dışı mı?
JESDER Başkanı Ali Kındap, jeotermal karşıtı duruşların bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu ve Ege Bölgesi’nde incir ve üzüm rekoltesinin olumsuz etkilendiği iddiasının resmi veriler tarafından çürütüldüğünün belirtmesi, inciri kuruyan, kanser ve birçok hastalığa yakalanan çiftçileri ikna etmekten çok uzak. Aydın Tabip Odası’nın insan ve çerve sağlığına JES’lerin verdiği zararı raporlaması (Aydın Tabibler Odası geçen yıl, ekim ayında bu raporu açıklamıştı) JES’çiye göre bilim dışı, ancak bir avuç JES’çi sermayenin beslediği bazı ‘bilim insanlarının’ açıklamları bilimsel! Buna inanmak bölge halkı için intihardan farksız bir durum. JES’ler kurulalı beri bitkilerin, nehirlerdeki balıkların yaşamını yitirmesi büyük bir sorunken, Aydın’da kanser vakalarının patlama yapması ölüm oranlarının 3’e katlanmış olması büyük bir halk sağlığı sorunu iken tarımsal raporlar yayınlayıp JES’leri masum göstermeye çalışmak ancak çıkar sahiplerinin yapabileceği birşey olduğu bilinmekte.
Germencik’in toprağı kirlendi
JES’lerin ilk adım attığı Aydın’ın Germencik ilçesinde JES’ler nedeniyle birçok sorun yaşandı. DSİ, bu bölgedeki artezyen kuyularında yaptığı ölçümlerde sularda kimyasal, ağır metal kirliliği tespit etmişti. Ancak bu raporlar şu an sümen altına girmiş durumda. Germencik Çevre ve Doğa Derneği yaşanan sorunlara karşı 9 tane dava açtı ve onlarca bilim insanı bölgede yaptığı bilimsel inceleme sonucunda raporlar hazırladı. Raporlarda JESDER’in açıklamalarının aksine ağaçların kuruduğu yerdeki jeotermal santralinin çevresinden alınan topraklarda normalim 10 katı bor, arsenik ve daha birçok ağır metal tespit edildi. Aydın’da grip nedeniyle gittiği hastane de 5 yaşındaki bir çocuğun kansere yakanlandığı ortaya çıktı.