Konya’da 19 adet jeotermal arama ve işletme ruhsatı verileceği duyuruldu. Diğer yandan Prof.Şener Üşümezsoy, Aydın’dan Denizli’ye kadar ağırlıklı JESalanı olan bölgede deprem riskinin büyüdüğünü belirtti
J ES’lerin yoğunlaştığı bölgelerde sıklıkla yaşanan depremler dikkat çekerken Elazığ depremi sonrası Manisa-Denizli fay hattında ciddi bir gerilimin ortaya çıktığı ve bu nedenle şiddetli ve yıkıcı bir depremin yaşanabileceği belirtildi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Denizli’den başlayıp Buharkent, Kuyucak, Aydın, Germencik ve Kuşadası’na doğru genişleyen bir yapı var. Bu bölge bir gerilim içinde” diye uyardı. Dünyanın değişik bölgelerinde JES’lerin depremleri tetiklediği bilimsel raporlarda yer almıştı.
Sismik hareket ve JES’ler
Geçtiğimiz günlerde Aydın Efeler’de yaşanan deprem sonrası depremin JES kaynaklı olduğu belirtilmişti. Ayrıca yine JES’lerin adeta işgal ettiği Germencik’te yüzlerce ardı ardına depremler olmuştu. Denizli’de yaşanan 55 deprem silsilesi yine JES’lerle ilişkilendirilmişti. Yıllar önce Güney Kaliforniya’da yaşanan bazı depremler, jeotermal enerji santralinin bulunduğu bölgelerde jeotermal kaynaklardan enerji elde etme süreçleri ile sismik faaliyetler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu bilimsel olarak raporlanmıştı. 2013’te ise İsviçre’nin St Gallen yakınında başlatılan JES çalışması sırasında ortaya çıkan depremler nedeniyle JES projesi iptal edilmişti. 2017’de Güney Kore’nin Pohang kentinde yaşanan 5.5 büyüklüğündeki depremin, jeotermal santral faaliyetinden kaynaklandığı belirlendi.
Kapatılmalı
JES’lerle fay hatlarının çakışması nedeniyle özellikle fay hattında bir birikim olduğu dönem içinde JES’lerin büyük depremleri ortaya çıkarabileceği belirtiliyor. JES’lerin doğalgaz ve kaya gazı gibi bin ila 5 bin metre derine inerek yapılan sondajlar sonucu deprem riskinin arttığı bilinirken, doğalgaz sondajlarının yapıldığı Marmara Denizi Silivri açıkları için Fransız bilim insanları tarafından Marmara depremini tetikleyebileceği raporlaştırılmıştı. Son dönemde yaşanan yüzlerce deprem Silivri açıklarını riskli hale getirdi ve büyük İstanbul depremi adeta bu sondajlarla hazırlanmaya başlandı. Tüm bu gelişmeler JES faaliyetlerinin acilen durdurulması ve kapatılması gerektiğine işaret ediyor.
56 bin hektar JES sahası
Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Konya il sınırları içinde kalan 18 adet jeotermal kaynak arama sahasına 3’er yıllık arama ruhsatı ve bir adet jeotermal kaynak işletme sahasına 30 yıllık işletme ruhsatı vermek üzere, açık teklif usulüyle ihale yapılacağı duyuruldu. Diğer yandan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Aydın ve Denizli illerinde JES’lerin yoğunlaştığı bölge için deprem riskinin büyüdüğünü belirtti. 56 bin 404.13 hektar arazi JES’ler için sondaj alanı olarak ihaleye çıkarılacak.
Konya işgal altında
Konya Meram’da toplam 29 bin 371.47 hektar alan, Beyşehir’de 3 bin 895.75 hektar alan, Karapınar’da 2 bin 625.38 hektar alan, Seydişehir’de 5 bin 554.01 hektar alan, Derebucak’ta 4 bin 970 hektar alan, Yunak’ta bin 493.46 mektar alan, Selçuklu’da 3 bin 507.49 hektar alan, Emirgazi Susuz Yaylası’nda 141.54 hektar alan, Tuzlukçu-Mevlütlü’de 4 bin 900 hektar alan olmak üzere toplam 56 bin 404.13 hektar arazi jeotermal enerji amaçllı olarak ihaleye çıkarılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ