Ruken Demir-İzmir/MA
Türkiye’nin birçok bölgesinde JES’lerde ısrar sürerken en çok etkilenen kentlerden biri Aydın. AYÇEP sözcüsü Vergili, kurulan 35 santralin su, hava ve toprağı kirlettiğini ve üretimde düşüşler yaşandığını belirtti.
Aydın ve ilçelerinde peş peşe kurulan 35 Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve yaklaşık bin sondaj kuyusu tarımın rekoltesini düşürürken roprakta, nehirlerde, baraj ve göletlerde geri dönülmez sorunları ortaya çıkardı. Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköyü’nde JES firmasının sondaj kuyuları açmak istediği bölge İkizdere Barajı’na sadece 3 km mesafede. Ayrıca bölgede çok sayıda incir ve zeytin ağacı JES’ler nedeniyle tehdit altında.
Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) sözcüsü Mehmet Vergili, kentin JES’lere kurban edildiğini belirterek, JES’lerin Ortaklar, Germencik ve Efeler ilçesinde çok fazla yer aldığı bilgisini verdi. Vergili, “Bölgede 35 santralin yaydığı sıcaklık ve kirli atıklarından dolayı geçen sene 80 bin ton incir elde edilen bölgede bu yıl rakam 40 bin tona geriledi. Zeytinde yüzde 50, İncirde yüzde 50, kestanede yüzde 30 ürün kaybı var. Bütün ürünlerde kayıp var. Pamuk’ta da verim düşüklüğü var” dedi.
‘Halk sağlığı tehlikede’
JES’lerin halk için bir sağlık problemi olduğunu ve JES’lerin zehir saçtığını belirten Vergili, “İnsanlar sağlığından dolayı gün geçtikçe büyük bir kayıp yaşanıyor. JES’lerden dolayı biyolojik çeşitlilik gün geçtikçe daha büyük zararlar görmeye başlıyor. Havada kurt ve kuş popülasyonu bitiyor. Derelerde kurbağa sesine hasret kaldık. Aydın’da binlerce kuyu açıldığında aynı korku filmlerindeki gibi hayalet şehir olarak ortaya çıkacak. Üretilen ürünler kirletilen sularla sulanmak zorunda kalınıyor ve bitkilere ağır metaller taşınıyor. İnsanlar da bu nedenden dolayı kanser oluyor. Kızılcaköylülerin 40 gündür JES’lere karşı eylemde olduğuna dikkat çeken Vergili, İkizdere barajında yapılmak istenen JES’in içme suyunu kirleteceğini söyledi. Vergili, “Mevcut santrallerin havaya ve suya verdiği zarar ortada. Yenisi açılmasın istiyoruz. Kızılcaköy halkı JES zararlarını bildikleri için eylem yapıyor. Kızılcaköy Aydın halkının sesi soluğu oldu. Aydın bitiyor. Aydın’ı büyük tehlikeler bekliyor” dedi.
Menderes kuruyabilir
Aydın’da JES’lerin ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle halkın artık izin vermediğini belirten AYÇEP yönetiminden Gönül Hastaoğlu, “Dinar’da Suçıkan Parkın üst tarafında termik santraller kurulacağı için çıkan suyun yeraltına çekileceği ve Menderes’in tükeneceği bilgisini aldık” dedi. Açığa çıkan hidrojen sülfür gazı ve sondajla çıkan akışkanların doğaya salındığını belirten AYÇEP yönetiminden Gönül Hastaoğlu, “Aydın’da kanser oranı ve kanser ölümlerinde artış var. Radon, arsenik ve civa ağır metallere maruz kalıyoruz. 41 günün sonunda yeryüzüne siniyor ve doğa, gıdalar zarar görüyor” diye konuştu.