Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Kındap, Batı Anadolu Bölgesi’nde jeotermal gücün tamamının kullanılmasını isteyen açıklamalarda bulundu
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, sektörlerini tanıtmak ve yaptıkları işte yanlış bilinen bazı doğruları paylaşmak adına Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) yoğun olduğu illeri ziyaret edip, düzenledikleri toplantılarla kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi. JES yatırımlarında Aydın, Denizli, Manisa ve Çanakkale’yi içine alan Batı Anadolu Bölgesi’nin öne çıktığına vurgulayan Kındap, “Batı Anadolu’da çok iyi bir JES potansiyelimiz var. Şu ana kadar keşfedilmiş kaynaklarla 3 bin megavat potansiyelimiz var. Biz bu potansiyelin yaklaşık bin 250 megavatını hayata geçirdik. Dolayısıyla 3 bin megavata ciddi bir yolumuz var” diye konuştu.
Çiftçileri yalanlıyor
Kındap, Batı Anadolu’daki 3 bin megavatlık enerji potansiyelin 30 bin megavat da termal gücü içinde barındırdığına dikkati çekerek, “Batı Anadolu’da söylediğim toplam gücün ortaya çıkarılması halinde, yani hem enerji hem turizm hem de ısıtma alanında tüm potansiyeli ortaya koyduğumuz zaman bunun bize getireceği toplam katma değer 10 milyar dolar civarında. Yani 3 bin megavat enerji gücü ile 30 bin megavat termal gücün bugünkü katma değerini hesapladığımızda biz bu rakamlara ulaşıyoruz” dedi. Kındap, JES’lerin kurulduğu bölgede tarımsal üretimi olumsuz etkilediği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Cevap çiftçilerden
Kındap’ın kendi durduğu yerden konuşuyor olması Aydın’da incir, üzüm, zeytin vb. üreticilerinin yaşadıklarını örtmekten çok uzak. Kızılcaköylü Şennur Efe’nin sözleri Kındap’ın milyar dolar hesabı yaparken neler yaşadıklarını özetliyor: “Bizler yıllardır jeotermallerin kaldırılması için mücadele ediyoruz. Önce bizler kanser olduk şimdi de ağaçlarımız. Artık yeter, bizler JES istemiyoruz. Bugün akşam kent meydanında Aydın’ın bütün köylülerinin katılımı ile bir eylem yapacağız. İncirimize de zeytinimize de sahip çıkıyoruz.”
Şiddetli depremleri tetikleyebilir
Küresel bilim yayını olan Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Güney Kaliforniya’daki Salton Denizi Jeotermal Enerji Santrali’nin bulunduğu bölgede jeotermal kaynaklardan enerji elde etme süreçleri ile sismik faaliyetler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu belirtilmişti. Araştırmacılar bu bölgedeki depremlerin sıklığının, enerji üretimi sırasında yeraltından çekilen ve yeraltına verilen suyun hacmine bağlı olarak değiştiğini kaydetmişlerdi. 30 yıllık çalışma döneminde jeotermal alanı bölgesindeki en büyük deprem 5.1 büyüklüğündeki bir deprem olmuş, ancak yakınlardaki San Andreas fayı, en azından büyüklüğü 8 olan son derece yıkıcı depremleri açığa çıkarma yeteneğine sahip olduğu vurguları yapılmıştı. Sarsıntılar ilk olarak Colorado’da Rock Flats alanında 3 bin metre derinliğe atık suyun enjeksiyonundan sonra bölgeye yakın şehirlerde pek çok sayıda depremin hissedilmesi ile saptandı.
EKOLOJİ SERVİSİ