Türkiye’nin tüm bölgelerinde yayılma gösteren jeotermal enerji (JES) amacıyla sondajlar gerçekleştirilirken jeotermal santraller Aydın, Denizli, Manisa ve Çanakkale’de yoğunlaşarak büyük ekolojik yıkımlara neden olmakta. Bu kez JES sırası Rîha’ya geldi
Rîha’nın Haliliye ilçesine bağlı Mağaracık, Bakımlı, Küçük, Çamlıdere, Kaynaklı ve Karacaören köylerini kapsayan 3 bin 628,64 hektar tarım arazisinde jeotermal kaynak arama ruhsatı vermek üzere, açık arttırma teklif usulüyle ihale yapılacağı duyuruldu. İhale Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda yapılacak.
Ağaçlar kurudu balıklar öldü!
AKP iktidarının JES’leri yenilenebilir enerji olarak ele alıyor olması ve desteklemesi birçok çevresel sorunu ortaya çıkardı. Nehir ve dereler zehirlendi ve milyonlarca balık katledildi. Üzüm, zeytin ve incir başta olmak üzere binlerce ağaç kurudu. Aydın’da kanser vakaları geçmişe göre 3 kat arttı. Yaşamı zehirleyen kirlilik, yeraltının binlerce metre derinlerine kadar sondaj yapılıp, içeriğinde bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür gibi zehirli gazlar ve ağır metallerle dolu akışkanların yeryüzüne çıkarılmasından kaynaklanmakta.
Sular tüketilip zehre dönüşüyor
Diğer yandan bir termik santral gibi çalışan JES’ler, GWh başına ortalama 2700 m3 su kullanıyor. Enerji üretimi için çekilen ağır metal yüklü akışkan enerji üretiminde soğuduktan sonra ya yeraltına basılarak akiferleri zehirliyor ya da çevreye bırakılmasıyla tarım alanları ve su havzaları zehirleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ