Japonya’ya 7 yıl önce iltica eden Hanım Çolak, vizesi yenilenmediği için Ulusal Sağlık Sigortası’ndan yararlanamıyor. Hasta çocuğunu tedavi ettiremeyen Çolak, çocuğunu evlatlık vermek zorunda kalacağını belirtti
Japonya’ya iltica başvurusunda bulunan Hanım Çolak, yaşadığı vize sorunu nedeniyle Ulusal Sağlık Sigortası’ndan yararlanamıyor. 7 yıl önce Japonya’ya 3 aylık turist vizesiyle giden Çolak, bir süre sonra göçmenlik bürosuna başvurarak, eşiyle birlikte iltica başvurusunda bulundu. Başvuru sonucunda 6 aylık geçici vize alan Çolak, 7 yıldır 6 aylık vizesini yenileyerek ülkede kaldı. Ancak son 3 başvuruda, “belgeler yetersiz” gerekçesiyle ret cevabı aldı. Böylece Çolak, Japonya yasalarına göre 6 aylık vize alma şansını kaybetti.
Kalp ve akciğer hastası
Mezepotamya Ajansı’ndan (MA) Fırat Can Arslan’ın haberine göre, vizelerini yenileyemedikleri için Japonya Ulusal Sağlık Sigortası’ndan yararlanamayan Çolak’ın en büyük sorunu ise ciddi hastalıkları bulunan çocuğunun sigortadan faydalanamaması. Çolak’ın 3 yaşındaki tek çocuğu Adar Fethi, doğumsal kalp hastası ve akciğer hiper tansiyonu. Adar Fethi Çolak, doğduğundan beri Japonya’da tedavi görüyor. Hakkında 2 yıl önce Türkiye’de yakalama kararı çıkarıldığı için ülkesine dönemeyen anne Çolak, çocuğunun tedavisinin Japonya’da devam ettirilmesini istiyor.
2 haftalık ilacı kaldı
Doğduğundan beri 5 kez ameliyat olan ve 3 yıldır düzenli olarak ilaç kullanan Adar Fethi’nin tüm masraflarını Ulusal Sağlık Sigortası karşılarken, bundan bir hafta önce çocuklarını muayene için doktora götüren çift, 212 bin Japon Yeni (27 bin TL) tutarında bir reçeteyle karşılaştı. Bu ücreti ödeyemeyen çift, çocuklarına sadece 4 günlük ilaç alabildi. Son olarak Çolak’ın Japon bir arkadaşının üyesi olduğu bir yardım kuruluşu, Adar Fethi’nin 2 haftalık ilacını karşıladı. Ancak Çolak, ileriye dönük henüz bir çözüm bulmuş değil.
‘Dönersem oğluma bakacak kimse yok’
Japonya’da kalıcı vize almak için dayanışma bekleyen anne Çolak, eğer vize alamazsa çocuğunu Japon vizesine sahip bir aileye evlatlık vereceğini ve ancak bu şekilde tedavisini devam ettirebileceğini söyledi. Anne Çolak, yaşadıklarına dair şunları anlattı: “Türkiye geri dönersem yargılanacağım ve oğluma bakacak kimsem yok. Bu yüzden döneniyorum. Zaten pasaportum olmadığı için ikinci bir ülkeye de gidemiyorum. Her gün göçmenlik bürosuna gidiyorum ama hiçbir gelişme yok. Ne kadar rapor sunarsam sunayım, ne kadar delil göstersem göstereyim hiçbir şekilde yardımcı olmuyorlar. Sadece götürdüğüm şeyleri üstlerine bildireceklerini belirtiyorlar.”
HABER MERKEZİ