Sinop’ta ağaç katliamları ile başlayan nükleer santralden Japonya’nın çekileceğinin duyurulmasıyla, yeni bir iddia ortaya atıldı. Çekilmenin olmadığı ve Japonya ile Fransa arasındaki gerginlik sonrası sürecin devam edebileceği belirtiliyor.
Geçtiğimiz günlerde Sinop’ta 650 bin ağacın katledilmesinin ardından Japonya’nın nükleer santral inşasından vazgeçeceği duyurulmuştu. Ancak bu duyurunun Japonya’ın nükleerden vazgeçmediğini gösteren işaretler ortaya çıktı. Asıl nedenin Fransa ile Japonya arasında Nissan-Renult ile Mitsubishi ortaklığında yaşanan sürecin neden olduğu belirtiliyor. Nissan-Renult ile Mitsubishi ortaklığının başkanlığını yapan Carlos Ghosn’un Tokya’da tutuklanmış olması, Sinop Nükleer Santral ortaklığını da zedelediği iddia ediliyor. Ancak gelişmeler bu iddiayı doğrulamıyor.
Ghosn neden tutuklandı?
Ortaklığın başkanlığını yapan Meksikalı Carlos Ghosn’ın Japonya’da maaşını düşük gösterme suçundan tutuklandığı açıklaması öncesi, Nissan şirketinden yapılan açıklamada, iç soruşturmanın Ghosn’un maaşını yıllardır düşük gösterdiği için görevine son verileceği ifade edilmişti. Ghosn, 1999 yılında Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek için operasyon direktörlüğü sıfatıyla Nissan’a gelmişti. Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil birçok işe imza atan Ghosn, 2001 yılında hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan’ın CEO’luğuna getirildi, 2005’te de Renault’un CEO’su oldu. 2016 yılında Mitsubishi şirketi de ortaklığa katıldı. Bu gelişmelerin tamamının Ghosn’un tutuklanma nedenini boşa düşüren gelişmeler olduğunu gösteriyordu.
Operasyon Mitsubishi’den mi?
Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, 2018’in ilk yarısında dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu. Ghosn için “Artık otomotiv dünyasının en güçlü ismi” tanımlaması yapılmıştı. Ghosn’un tutuklanması üzerine Renault’tun yaptığı açıklamada, Ghosn’un halen Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı olarak görev unvanlarını koruduğu belirtildi. Fransız Bakan Le Maire, “Renault güç kaybetti, bu nedenle hızlı davranmak gerekiyor” açıklaması yaptı. Ghosn’un tutuklanmasının ardından Renault-Nissan’ın hisseleri ise son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, Mitsubishi’nin bu durumdan yara almadığı görüldü.
Fransa ile Japonya gergin
Fransa’nın, Japonya işbirliği ile başlattığı hızlı besleyici nükleer reaktör projesini 2019’da durduracağı ve 2020’de bütçeden tahsisat yapmayacağı bildirildi. Japonya’nın Fransa’da hızlı besleyicili nükleer reaktör geliştirilmesi için Paris ile işbirliği içinde projeye bugüne kadar 20 milyar yen yatırım yaptığı açıklandı. Ghosn’un Japonya tarafından tutuklanmasına yönelik ortaya konan gerekçeye bu gelişmeler ışığında bakınca tutuklama gerekçesi inandırıcılığını yitirdi.
Sinop için tehlike sürüyor
Japonya’nın proje maliyetinin ilk tahminlerin yaklaşık 5 trilyon yene (44 milyar dolar) yükseldiği ve bu durumun, projenin birincil müteahhidi olan ‘Mitsubishi Heavy Industries’ projeyi sürdürmesinin güçleştiği açıklanmıştı. Sinop Nükleer Santrali için Fransa ile kurulan ortaklığa, Japonya’nın altyapı ihracı alanında model gördüğü bir girişim olarak gördüğü ifade edilmişti. Tüm bu gelişmeler ise Japonya’nın Sinop Nükleer Santrali inşasından çekilme gerekçesinin inandırıcı olmaktan uzak olduğunu gösterirken, santrale farklı konsorsiyumlar üzerinden devam edilebileceğini tahmin etmek zor değil. Bu nedenle “Japonya vazgeçti, Sinop kurtuldu!” söylemlerine kulak tıkayarak nükleer karşıtı sürece ara vermeden sürdürmenin doğru olacağı nükleer karşıtları tarafından değerlendiriliyor.
İSTANBUL