Türk Dışişleri Bakanlığı’nın engelleme girişimine rağmen Tokyo’da Kürtçe dersler için yeni dönem kayıtları başladı
Neğşirvan Güner/ İstanbul
Japonya’daki Tokyo Yabancı Diller Araştırma Üniversitesi’nde Nisan 2019’da başlayan Kürtçe seçmeli dersler ilk mezunlarını verdi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın engellemek istediği Kürtçe dersler için başka Japon üniversiteleri de kapılarını açıyor. İkinci yıl için Nisan ayında yeniden başlayacak olan dersler için şimdiden yoğun ilginin olduğunu söyleyen Kürt Dilli Bölümü Öğretim Üyesi Vakkas Çolak ile geçen bir yılı ve yeni başlayacak dönemi konuştuk.
46 öğrenci mezun oldu
Tokyo Yabancı Diller Araştırması Üniversitesi’nde derslerin iki şekilde başladığı belirten Çolak, okulda seçmeli olarak en çok tercih edilen dillin Kürtçe olduğunu söyledi. Toplamda Kürtçe kursundan 46 öğrencinin akademik bir yıllı tamamladığını vurgulayan Çolak, “Bizim içinde geçen dönem ilk olduğu için bir deneyim kazandık. Eksiklerimizi tamamlayacağız. Bu dönem derslere müzik, dans ve halaylarımızı da ekleyip daha renkli ve eğlenceli bir hale getireceğiz” dedi.
Soranice derslerde olacak
Kürtçeye olan ilginin artarak devam ettiğini söyleyen Çolak, Nisan ayında ikinci akademik yılın başlayacağını vurguladı. Kürtçe’nin Soranice lehçesinde bir kitap çalışmalarının olduğunu belirten Çolak, gelecekte bir dönem Soranice bir dönemde Kurmanci lehçelerinde derslerin olacağını ifade etti. İlk yıl öğrencileri ile Kürtçe üzerine ilginç diyaloglar yaşadığını ifade eden Çolak, “Kürtçenin kendi hayatlarına yansıması, ilerde ne yapabilecekler gibi konular ile ilgili konuşmalarımız oldu. En önemli nokta burada öğencilerimize kendilerini geliştirmeleri için Kürtçe yazmalarını, Kürtçeden Japoncaya tercüme yapmalarını önerdik. Bazende Japoncadan Kürtçeye çeviriler yaptık. Bu sürec içerisinde dört tane kitap hazırlama projemiz var. Kürtçe- Japonca bir gezi rehberi, Kürtçe edebiyat antolojisi Japoncaya kazandıracağız. Diğer bir çalışmada Japoncadan Kürtçeye bir roman çeviriyoruz. O da hemen hemen bitmek üzere. Çocuklara yönelik özellikle Kürtçeden Japoncaya, Japoncadan Kürtçeye hikaye çevirilerimiz olacak. Birde burada doğan Kürt çocukları için kurs çalışmamız olacak.” dedi.
‘Uzak Doğu’da öğretilmesi’
Derslerin verilmesinden sonra Türk Dışişleri Bakanlığı’nın engelleme girişiminde bulunduğunu hatırlatan Çolak, kendileri için hem beklenen hemde beklenmedik bir durum olduğunu söyledi. Çolak sözlerine şöyle devam ediyor: “ Özellikle üniversite yönetimi açısından beklenmedik bir durumdu. Böyle birşeyin olabileceğini beklemiyorlardı. Ama Türkiye devletinin asimilasyon politikaları yıllardır devam ediyor. Türkiye’de anadilde eğitimi yıllardır engelleniyor. Biz bunu biliyorduk. Kürtçe’nin Uzak Doğu’da öğretilmesi, ders olarak verilmesi, rahatsız etti. Burada Kürtçe öğrenenlerin bununla birlikte Kürt tarihini, kültürünü, müziğini ve yaşadıkları coğrafyayı tanımaları devleti rahatsız etti.” TOKYO
‘Birçok üniversitede olacak’
Kürtçe derlerin Japonya’da diğer üniversitlerde seçmeli ders olarak verilmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çolak, “Nagaziki Üniversitesi ve Tokyo’da bulunan birçok üniversiteyle görüşmelerimiz var. Buralarda okuyan öğrencilerinde ilgisinin yoğun olduğunu gördük. Hatta Tokyo’da bulunan diğer üniversitelerden Kürçe için gelip bu sene mezun olan öğrencilerimizde var” dedi.