Türkiye kentlerinde işçiler arasında yayılan direniş dalgası büyümeye devam ediyor
İki yıldır yaşanan ekonomik kriz ve salgınla birlikte yaşananların faturasını emekçilerden çıkarmaya çalışan iktidar ve işverenlere karşı son günlerde yayılan eylemlerle direniş büyümeye devam ediyor. Düşük ücret, fazla çalışma, güvencesiz ve güvenliksiz iş yerleri ve sendikal haklara yönelik saldırılara karşı sokağa çıkan işçiler, yaptıkları eylemlerde sonuna kadar kararlı olduklarını vurgularken, birçok direniş ise kazanımla sonuçlanıyor.
Tek tek kazandılar
İstanbul Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Alpin Çorap fabrikasında düşük zam oranlarına karşı 3 vardiya iş durduran işçilerin eylemi, işverenin geri adım atması sonucu kazanımla sonuçlandı. İşçilerin mücadelesi sonucu işçilere 2 bin 500 lira zam yapıldı. İstanbul’da Öztaş Çorap fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı başlattığı eylem de, kazanımla sonuçlandı. 6 Şubat’ta iş bırakan ve daha sonra Kod 49 ile işten çıkarılan işçilerin eylemi sonuç verdi. Taleplerin yüzde 90’ının karşılanması üzerine işçiler 9 Şubat’ta eylemini sonlandırdı. İşçilerin ücretleri 5 bin 400 liradan 6 bin 500 liraya yükseldi. Atılan tüm işçiler şartsız iş başı yap, kayıp günlerde kesinti olmayacak.
İlk kıvılcım 24 Ocak’ta
Trendyol Express için çalışan işçiler yüzde 11’lik zam teklifine karşı 24 Ocak İstanbul’da başlattıkları kontak kapatma eylemini daha sonra ülkenin birçok yerine taşıdı. İşçilerin direnişi sonucu 26 Ocak tarihinde yüzde 11’lik zam oranının yüzde 38’e çıkarılması üzerine işçiler eylemini kazanımla sonlandırdı. Bu kazanımın ardından cesaret alan hepsiJET, Scotty, Yurtiçi, Aras ve Sürat kargo işçileri de aynı taleple kontak kapattı.
Kent kent yayıldı
Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri, maaşlarına yapılan düşük zammı protesto etmek için 1 Şubat tarihinde kontak kapattı. İşçilerin talepleri arasında ayrıca sendikalaşma ve prim haklarının sağlanması da yer aldı. İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin gibi birçok kentte kontak kapatan işçiler, şirketin İstanbul Levent’te bulunan genel müdürlüğü önünde de eylem gerçekleştirirken, eylemleri devam ediyor.
1 ekmek parası için direniyorlar
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) bağlı Migros Esenyurt depo da çalışan işçiler ise yüzde 8’lik zam teklifine karşı iş bırakma eylemi başlattı. 3 Şubat tarihide iş bırakma eylemine başlayan işçilerin işine işveren tarafından son verildi. Eylemin 6’ıncı gününde depodaki işçiler gözaltına alınarak depodan çıkarıldı. Daha sonra serbest bırakılan bütün engellere rağmen direnişlerinde kararlı. Öte yandan işçilerin boykot çağrısı da destekle büyüyor. İşçiler, saatlik ücrete 4 TL zam yapılması, primlerin yasal güvenceye alınması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, işten çıkarılan 257 işçinin işe geri alınması yönündeki taleplerinin karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Corazon Ambalaj fabrikasında iki yıldır işçilerin maaşlarının geç ödenmesi ve son 3 aydır da maaşların ödenmemesine karşı işçilerin 1 Ocak 2022 tarihinde başlattığı eylem devam ediyor.
Gemi söküm işçileri de direnişte
İzmir Aliağa gemi söküm bölgesinde bulunan Işıksan, Kalkavan, Leyal, AGS gemi söküm işçileri düşük ücrete karşı başlattıkları iş bırakma eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin eylemleri bölgede bulunan bütün işyerlerine yayıldı. İşyerleri önünde eylem yapan işçiler, işçiler, gemi ustası için 500 lira, saha kesimcisi için 450, operatörler için 400 ve çıraklar için 350 lira yevmiye istiyor. Sefalet zammına karşı eylem yapan işçiler, dün sabah saatlerinde Gemi Söküm İşverenleri Derneği’nin önünde bir araya geldi. Taleplerini yineleyen işçilere karşı işverenler ise işçilerin talep ettiği ücretlere yanaşmıyor. İşçilere pazartesi gününe kadar süre veren işverenler, “Beğenmeyen çalışmasın” diyerek işten çıkarma tehdidinde bulundu.
Direniş ateşi sürüyor
Antep’de Başpınar 2. OSB’de bulunan Bade İplik’te işçiler, patronun 5 bin 170 lira aylık teklifine karşı 5 bin 500 lira aylık artı 300 lira devam primi talebiyle, Bade Halı’da ise telciler en az 6 bin 500, halfeler en az 7 bin 500 lira aylık talebiyle iş bıraktı. 11 Şubat’ta başlatılan eylem devam ediyor. İşçiler her akşam yaktıları ateşin etrafında direnişlerine devam ederken, halaylarla kararlılıklarını vurguluyor.
Israrlı ve inatçı bir direniş
Beylikdüzü’nde bulunan Darinda çorap fabrikasındaki işçilerde düşük zam oranlarına karşı 8 Şubat tarihinde iş durdurdu. Yüzde 70 zam hakkı için iş durduran işçilerin, masa başında çalışan kadın işçilere en az 6 bin TL ve ütücü işçilere ise en az 6 bin 500 TL zam yapılması yönünde talepleri var. Hala devam eden direnişlerden biri de Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) faaliyet gösteren Farplas Otomotiv Fabrikası işçilerinin direnişi. İşçilerin işe iade ve sendikal hakların sağlanması talebiyle 20 Ocakta başlattıkları eylemini fabrika önünde sürdürüyor. Önceki gün birçok siyasi yapı işçileri ziyaret ederek destek verdi.
EKONOMİ SERVİSİ