Kanada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını onaylayan ilk ülke oldu
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Finlandiya ve İsveç’in, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılım protokollerini onayladıklarını açıkladı.
AKP-MHP yönetimi Kürtlere operasyon, silah ambargosunun kaldırılması gibi konular üzerinden pazarlık yapıp İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının önündeki vetoyu 28 Haziran 2022’de imzaladığı Memorandum (muhtıra) ile kaldırmıştı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun başkanlık ettiği heyetler NATO yetkilileriyle Brüksel’deki karargahta 4-5 Temmuz 2022’de bir araya geldi. Görüşmeler sonrası NATO üyesi ülkelerin temsilcileri 5 Temmuz’da İsveç ve Finlandiya’nın İttifaka katılım protokollerini imzaladı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto imzladı.
Bu imzalar sonrası NATO üyesi 30 ülkenin kararı kendi yasaları çerçevesinde onaylaması gerekecekti. Madrid Memorandumu sonrası üyelik kararını ilk imzalayan Kanada oldu.
Oybirliği ile onay
Kanada Başbakanı Justin Trudeau 6 Temmuz’da Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya katılım protokollerini onayladıklarını açıkladı. Federal hükümetin onay sürecini hızlı bir şekilde geçirmek için hamleler yaptığını belirten Trudeau, federal parlamentoda yapılan oylamada, Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya katılımlarının oy birliği ile kabul edildiğini kaydetti.
Trudeau şunları söyledi: “Kanada, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya hızlı ve etkili bir şekilde entegre olma ve İttifakın toplu savunmasına katkıda bulunma yeteneğine tam olarak güveniyor. Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri, NATO’yu daha güçlü hale getirecek. Tüm NATO üyelerini, düşmanların müdahale fırsatlarını sınırlamak için onay süreçlerini hızla tamamlamaya çağırıyoruz.”
İsveç’ten teşekkür
İsveç’in Ottava Büyükelçisi Urban Ahlin, internet paylaşımında, “Teşekkürler Kanada! Kanada, onay belgesini Kuzey Atlantik Antlaşması’nın emanetçisi olan ABD Dışişleri Bakanlığına teslim eden ilk ülkedir!” dedi.
30 ülkeden onay gerekecek
AKP-MHP yönetiminin İsveç, Finlandiya, ABD ile yaptığı pazarlıklar sonucu 28 Haziran 2022’de NATO Madrid Zirvesi sırasında vetoyu kaldırmasıyla NATO’ya tam üyelik başvurusu yapılmıştı. 30 ülkenin üyelikleri kendi yasal prosedürleri çerçevesinde kabul etmesi gerekiyor.
AKP-MHP kurmayları, onay öncesi talepleri yerine gelmese veto kartını kullanacaklarını tekrarlamışlardı.
OTTAVA