Daha önce tarafsız bir dış politika izleyen iki İskandinavya ülkesi Finlandiya ve İsveç, Rusya ve Ukrayna savaşının ardından geçen Mayıs ayında NATO’ya tam üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak böyle bir kararın, İttifak üyesi ülkelerin oy birliği ile alındığı NATO’da Türkiye, iki ülkenin ‘teröre destek veriyor’ iddiasıyla üyelik sürecine yönelik eleştirilerde bulunuyor.
‘Endişeleri ciddiye alıyoruz’
Buna yönelik ülkelerin açıklamaları ardı ardına geliyor. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO kriziyle ilgili “Türkiye’nin endişelerini ciddiye alıyoruz. Çözüm bulabilmek için Finlandiya ile birlikte diyaloğu sürdürüyoruz” dedi.
Resmi ziyaret amacı ile gittiği İsveç’in başkenti Stockholm’da, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya gelen Stoltenberg ise görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Stoltenberg, “Bunlar, Türkiye tarafından dile getirilen kuşkuların giderilmesi adına önemli iki adım” derken, İsveç Başbakanı Andersson, ülkesindeki terörle mücadele yasalarının geçen yıllar içinde değiştirildiğini ve değiştirilmeye de devam edileceğini ifade etti. Andersson açıklamasında, “Türklerin kaygılarını çok ciddiye alıyoruz” söyleminde bulundu.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “tarihi karar” olarak nitelendirdiği İsveç’in başvurusunun ardından, şu an itibarıyla çok sayıda NATO üyesinin bu ülkeye güvenlik garantisi verdiğini ve İsveç’e yönelik olası bir saldırıda NATO müttefiklerinin buna kayıtsız kalacağını düşünemediğini belirtti.
İsveç Komünist Partisi’ne seçim engeli
Bu arada İsveç’in NATO’ya olası üyeliğini reddeden İsveç Komünist Partisi (SKP) 11 Eylül 2022’de yapılacak seçimlere kendi ismiyle katılma hakkının yasaklandığını duyurdu. SKP’den yapılan açıklamada, genel seçimlere yalnızca kısaltma isimle SKP olarak katılabileceğini belirtti.
In Defence of Communism haber sitesinde yer alan açıklamaya göre, İsveç Seçim Kurulu, İsveç Komünist Partisi ismiyle seçimlere katılma yasağına “başka bir partiyle benzer isim taşıdığı” gerekçesi gösterdi. Son 4 seçimlere İsveç Komünist Partisi ismiyle katıldıklarını hatırlatan SKP ise mevcut durum değişmediği halde getirilen yasağın zamanlamasına dikkat çekti.
STOCKHOLM