Istrancalar Ormanı’nda çok yönlü saldırılar sürerken, suları çalınıp taşındı, birçok maden ve enerji şirketi tarafından paramparça edildi
Istrancalar Ormanı’nda çok yönlü saldırılar sürerken, suları çalınıp taşındı, birçok maden ve enerji şirketi tarafından paramparça edildi. Diğer yandan Rusya’dan gelen doğalgaz boru hattı ile orman adeta katliama uğrarken, İğneada Longoz Ormanları ise 3. nükleer santral ile büyük bir tehdit altına alınmış durumda. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Koza Altın’ın daha önce girişimde bulunduğu ancak izin alamadığı altın madeni projesi yeniden gündemde.
2013’te iptal edilmişti
Defalarca engellenen Koza Altın, Istrancalar Ormanı’nda açmak istediği altın madeni için daha önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gereklidir kararı verilirken, şirketin son yaptığı başvuruda bu kez ÇED’e gerek yok kararı verildi. Korunması gereken çok önemli ekosisteme sahip olan bölgeyi tehdit eden projeye karşı bölge halkı dava açmaya hazırlanırken, projeye göre ormanda 1998 ağaç kesilecek. BirGün’den Gökay Başcan’ın hazırladığı habere göre, Istrancalar Ormanı’nın bulunduğu Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi Kula köyüne altın madeni için ilk olarak Yeni Anadolu Mineral Madencilik adlı şirketi geldi. Yurttaşların davası sonrası Edirne İdari Mahkemesi projeyi iptal edildi.
Koza vazgeçmiyor
Madencilerin iştah kabarttığı Istranca Ormanları’na (Yıldız Dağı) bu kez Koza Altın el attı. 2015 yılında kayyım atanan ve maden faaliyetlerine hız veren Koza Altın İşletmeleri ülkenin dört bir tarafında zehir çukurları açmaya devam ediyor. Kula köyüne açmak istediği madene ilişkin ÇED gerekli değildir kararı almak isteyen Altın Koza, 2015 yılında başvuru yaptı. Bu kez Bakanlık ve bağlı Kırklareli müdürlüğü, projenin bölgede yaratabileceği yıkımı göz önünde bulundurarak ‘ÇED gereklidir’ kararı verildi. ÇED’den muaf tutulmaya çalışan Altın Koza, 2022’de yeni bir başvuru yaptı.
Proje sahası küçültüldü
Kula ve Geçitağzı köylülerinin tamamı projeye itiraz etti. Şirket bunun üzerine projeyi revize etti. Çevre Bakanlığı ve bağlı Kırklareli müdürlüğü, ‘aynı yerde yapılacak olan aynı projeye’ 1.5 yıl sonra, ÇED gerekli değildir kararı verdi. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, şirket, ÇED’den muaf tutulmak için projeyi 25 hektar altında tuttu. Şirketin 18,2 hektar büyüklüğündeki faaliyet yürüteceği alanın tamamı orman arazisi. Bölgede altın işleme tesisi kurmayacağı için siyanür kullanılmayacağını iddia etse de bölge halkı endişeli. Şirketin, Kırklareli’nde çıkardığı cevheri yaklaşık 650 kilometre mesafede bulunan Eskişehir’de Kazmaz Altın Madeni’ne taşıyacağını iddia etmesi ise yurttaşlara hiç inandırıcı gelmedi.
EKOLOJİ SERVİSİ