İstiklal Caddesi’ndeki 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının üzerinden 1 yıl geçti. 24’ü tutuklu 36 sanık hakkında açılan davada altı sanık hakkında tahliye kararı verildi. Duruşma 22 Ocak 2024 tarihine ertelendi
İstiklal Caddesi’nde altı kişinin yaşamını yitirdiği 99 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı sonrası açılan davanın 5’inci duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu Ahlam Albashir’in de aralarında olduğu 36 kişiden altısının tahliyesine karar verildi.
Tahliye edilenler: Mahmud Haso, Hadice Alkurdia, Salih Carkes, Hadir Carkes, Yasir Al Korali.
Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2024′ ertelendi.
Ne olmuştu?
13 Kasım 2022’de Taksim İstiklal Caddesi’ne Ahlam Albashir’in bıraktığı çantadaki bombanın patlamasıyla 6 kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi de yaralanmıştı. Saldırıdan sonra yapılan operasyonda, el yapımı bombanın bulunduğu çantayı İstiklal Caddesi’ne bırakan Ahlam Albashir yakalandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili hazırladığı iddianamede 36 sanığın cezalandırılması talep etti.
Diğer sanıkların ise tutukluğunda bir değişim olmamıştı. Albashir ile aynı evde kalan 3 kişinin serbest bırakılmasıyla birlikte dosyada ilk kez tahliye yaşanmıştı. Sanıklar, yalnızca insan kaçakçılığı yaptıklarını belirtmiş, alınan çeşitli ifadeler sonrasında, mahkeme heyeti 25 Eylül 2023’te görülen duruşmada, 27 tutuklusu bulunan dosyada 3 kişinin tahliyesine karar vermişti. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda, Albashir hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet istenirken, bin 949 yıldan 3 bin yıla kadar da hapis cezası talep ediliyor.
Gözaltına alındıktan sonra gayri resmi bir şekilde sorgusu yapılan Albashır’ın YPG’li olduğunu kabul ettiğini havuz medyası aracılıyla servis eden Emniyet, Albashır’ın, “Hacı isimli terörist kalabalığa baktı ve patlat talimatı verdi. Ben de o talimatın ardından banktan kalktım ve bombayı patlattım” şeklinde beyanda bulunduğunu ileri sürmüştü.
Ancak savcılık ifadesinde Emniyeti yalanlayan Albashır, “Orada beklerken Hacı kod adlı kişiden telefon geldi. ‘Çantayı bırak oradan ayrıl’ dedi. Elledim çantayı içindeki yumuşak bir şeydi, üstte cips falan vardı. Altında yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu sandım” demişti.
Albashır, ,ifadesinde ayrıca YPG’nin kendisini tutukladığını da belirtmiş ve ağabeyinin ÖSO’da üst düzey komutan olduğunu ifade etmişti.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ise Albashır’ın DAİŞ ile bağlantılı olduğunu açıklamıştı.
İSTANBUL