Ankara Barosu, Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmasının ardından Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmemesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Ankara Baro Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa’nın TBMM Başkanı ve başkanvekillerinin üyesi bulundukları siyasi partinin faaliyetlerine katılamayacaklarını belirleyen 94. Maddesi hatırlatıldı.
Barodan tepki
Baro açıklamasında, “Meclis başkanı olan kişinin, üyesi bulunduğu siyasi partinin hiçbir faaliyetine katılmaması gerektiği, Anayasa’nın 94/son maddesinde hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde açıkça belirtilmiştir. Bu koşullar altında belediye başkan adaylığı ile TBMM Başkanlığının aynı kişide toplanması Anayasa’nın hem sözüne hem de ruhuna aykırı olacaktır. Meclis Başkanı’nı, ‘Meclis Başkanlığı’ sıfatını bırakmaya, hukuka aykırılığa son vermeye ve siyasi etiğe uymaya davet ediyoruz” denildi.
AYM’ye götürülecek
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu da Yıldırım’a istifa “tavsiye etti”. Karamollaoğlu, “Anayasa’nın hükmü çok açık: TBMM Başkanı üyesi bulunduğu siyasi partinin Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine katılamaz! Yani bu adaylığın hiçbir meşrû tarafı yoktur! Ben yaptım, oldu! zihniyetinin, milleti ve tercihlerini yok sayan bir düşüncenin vücûd bulmuş hâlidir” dedi. CHP Ankara Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir de Yıldırım’ın görevinden istifa etmemesinin açık bir anayasa ihlali olduğunu söyledi. Emir, bu ihlali Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirtti. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da geçmişte yaşanan benzer bir durumu örnek gösterti. Durakoğlu, “1963’te AP adayı olarak İstanbul Belediye Başkanı seçilen Nuri Eroğan, yasayı umursamayıp zamanında istifa etmeyince, CHP adayı Haşim İşcan İstanbul’a Belediye Başkanı olmuştu. Şimdi de Anayasayı umursamayanlara hatırlatılır. Etmesin de görelim” çıkışında bulundu.
HABER MERKEZİ