DEDAŞ’ta sendikal hakları için mücade eden ve işten atılan işçiler şirket önünde eylem yaptı. Enerji-Sen’li işçiler ‘Çocuklarının geleceği için mücadele eden, işlerine son verilen enerji işçileri derhal işe geri alınsın’ dedi
DEDAŞ’ta haklarını istedikleri için işten atılan işçiler Amed’de bulunan DEDAŞ binası önünde açıklama yaptı.
DİSK/Enerj-Sen’e üye olan işçiler sendikal haklarını ve maaşlarında iyileştirme istiyor. Bunu için de iş bırakıp eylem yapan işçileri DEDAŞ yönetimi geçtiğimiz gün işten çıkarmıştı.
Kod-49 ile işten çıkarılan işiler bu durum karşısında şirket önünde bugün açıklama yaptı.
Enerji işçileri “Atılan İşçiler Geri Alınsın” talebiyle yaptığı açıklamada “Ağır ve tehlikeli bir iş kolu olan enerji sektöründe işçiler her gün sömürülmekte ve her geçen gün artan enflasyon ve zamlar karşısında işverenin verdiği üç kuruş para ile geçinmeye çalışmaktadır. Ölümle burun buruna çalışan DEDAŞ enerji işçilerine işveren, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor” denildi.
İşçilerin işe geri alınması gerektiği vurgulanan açıklamada “Bizim emeğimize ve çocuklarımızın ekmeğine uzanan eller hem hukuk karşısında hem kamuoyu vicdanında suçludur. Biz bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar emeğimize sahip çıkacağız. Direne direne hep birlikte kazanacağız” denildi.
Açıklamanın tamamı şöyle;
“Dicle Elektrik ve bünyesindeki taşeron şirketler Yonca Elektrik, Dicle Kök Enerji’nin faaliyet gösterdiği iller içerisinde yer alan Diyarbakır ve Urfa illerinde geçtiğimiz günlerde anayasal hakları olan sendikalı olma hakkını kullanan DEDAŞ enerji işçileri, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarını protesto etmek için acil işler haricindeki işleri kısa süreli iş bırakarak alkışlı protesto etmişlerdi. İnsanca yaşamak istiyoruz diyen enerji işçilerinden 200’ e yakın işçi, işveren tarafından hukuksuz bir şekilde 49 kodu ile tazminatsız bir şekilde toplu işten çıkardı. SGK çıkış kodu 49 tam olarak “İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi” anlamına gelir. Ortada işçi arkadaşlarımızdan yana böyle bir kasıt olmamasına karşın işveren tarafından bir uyarı da yoktur.
DEDAŞ’ta YONCA adı ortaklığı işletmesinde sendikamızın bine yakın üyeye ulaşması sonucunda yetkiye başvurmaya hazırlanırken işverenin enerji işçilerini gece yarısı işten atması ve hala işçilerin işçine son vermeye devam etmesi, enerji işçileri sendikaya üye olmasın diye farklı iş kollarında göstermesi ve buna son ek olarak da dün gece itibariyle Yonca işletmesinde çalışan arkadaşlarımızı Dicle Köke geçirmesi, işverenin hukuka aykırı davrandığının ve suç işlediğinin aleni göstergesidir.
Ağır ve tehlikeli bir iş kolu olan enerji sektöründe işçiler her gün sömürülmekte ve her geçen gün artan enflasyon ve zamlar karşısında işverenin verdiği üç kuruş para ile geçinmeye çalışmaktadır. Ölümle burun buruna çalışan DEDAŞ enerji işçilerine işveren, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor.
Buradan bir kez daha söylüyoruz;
Alınteri için, çocuklarının geleceği için mücadele eden, işlerine son verilen enerji işçileri derhal işe geri alınsın. İşçilerin anayasal hakkı olan ve kanunlarla güvence altına alınan sendika seçme ve üye olma haklarına müdahale etmekten vazgeçilsin.
Bu kavga ekmek kavgasıdır. Bizim emeğimize ve çocuklarımızın ekmeğine uzanan eller hem hukuk karşısında hem kamuoyu vicdanında suçludur. Biz bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar emeğimize sahip çıkacağız. Direne direne hep birlikte kazanacağız!”
Atsız: Mücadele devam edecek
Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız ise, Anayasal hakkları olan sendikalı çalışma hakkının enerji patronlarınca ellerinden alındığını belirterek, “2 saatlik oturma eylemi akabinde işveren hukuksuz bir biçimde kanunda yeri olmayan işçi arkadaşlarımızı kod 49 ile iş akdinin feshini verdi. Biz hukuki mücadeleye başlattık” dedi.
İşverene “Bu hukuksuzluğu durdurun” çağrısında bulunan Atsız, mücadele edenin her zaman kazandığını hatırlatarak, “Mücadele her zaman yolumuzu aydınlatır. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız” dedi
Riha’nın Birecux ilçesinde gelen işçi Abdullah Gezer ise , “Bu ekmek kavgasıdır. Direne direne kazanacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından işçiler, DEDAŞ önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sürüyor.
Kod-49 nedir?
İşçinin, Kendisine Verilen İşleri Kasıtlı Olarak Yapmaması; İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi olarak tanımlanıyor. Bu kodla işten çıkarılan işçi tazminat alamıyor işsizlik maaşından faydalanamıyor.
HABER MERKEZİ