HDP İstanbul Kadın Meclisi ve TJA, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Fatih ve Beylikdüzü ilçelerinde panel düzenledi. Panele katılan kadınlar şiddetin türleri ve kadın üzerindeki etkilerini konuştu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında “Kadına yönelik şiddete karşı yaşadığımız travmalar ve hukuki haklarımız” başlığıyla Beylikdüzü ve Fatih’de panel düzenledi. Panele, Barış Anneleri İnisiyatifi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda yurttaş da katıldı.
HDP Fatih İlçe Örgütü’nde gerçekleşen panelde kadınların mücadelesini yansıtan sinevizyon gösterimi yapıldı.
Burada söz alan HDP Fatih İlçe Örgütü Eşbaşkanı Seyri İpek, verilen mücadelenin boyutunun büyütülmesi gerektiğini kaydetti.
Kadınlar olarak yüklerinin çok olduğunu ancak ne yükten ne de saldırılardan korkmadıklarını belirten İpek, “Aile ve toplumun yükünü biz kadınlar kaldırıyoruz. Erk zihniyete sahip erkeğe ve sisteme karşı kadının yükü çok ağırdır. Ancak kadının örgütlülüğü de yeterince yoğundur. Kadın elini neye atarsa oradan başarı çıkar” dedi.
‘Şiddete karşı sokağa çıkıyoruz’
Söz alan HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı İlknur Birol, kadınlara yönelik şiddet ve saldırılarının çok boyutlu olduğuna işaret etti. Fiziki, ekonomik ve siyasal saldırılara dikkat çeken Birol, “Psikolojik, savaş, kimliğini yok sayma şiddeti ve kadının bedenine yönelik taciz, tecavüz ile istismarı protesto ettiğimiz için hem de eşitlik mücadele yol alsın diye bütün kadınlarla sokaklara çıkıyoruz” diye kaydetti.
Beylikdüzü
Beylükdüzü’nde ise Erol Günaydın Sahnesi’nde “Kadına yönelik şiddete karşı yaşadığımız travmalar ve hukuki haklarımız” başlıklı panel düzenlendi. “Şiddete savaşa yoksulluğa karşı isyandayız, jin jîyan azadî” pankartının asıldığı panelde konuşmacılar Psikolog Aynur Ayhan, Avukat Berivan Bekçi ve Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan oldu. Panele çok sayıda kadın katıldı.
Şiddet türleri
İlk söz alan Psikolog Aynur Ayhan, kadına yönelik şiddetin tanımına değinerek, “Bireyin cinsiyeti nedeniyle yani kadın olmasından ötürü yaşadığı fiziksel, ekonomik ve cinsel yönden zarar görmesiyle sonuçlanan ve buna sebebiyet veren tutum ve davranışlardır” dedi. Fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet gibi şiddet türlerinin olduğuna işaret eden Ayhan, en önemli şiddet türünün psikolojik şiddet olduğunu kaydetti. Ayhan, devamla şunları söyledi: “Şiddet kadını kontrol etmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla eğer bedensel güç kullanılırsa fiziksel, duygusal güç kullanılıyorsa psikolojik şiddet, cinsel anlamda güç kullanılıyorsa cinsel şiddet, maddi güç anlamında üstünlük kuruluyorsa ekonomik şiddet olarak değerlendirilir” ifadelerini kullandı.
Devlet de şiddet uyguluyor
Ardından söz alan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Berivan Bekçi, “Yargı bizim çözüm yollarımızdan biridir. Ama devlet orada inanılmaz bir şiddet uyguluyor. Sığındığımız polis devletin bir uzantısı olduğundan ne yazık ki onun zihniyetini de yansıtarak, bizim beklediğimiz sonucu bize vermiyor” dedi.
Son olarak söz alan Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, dünyada ve Ortadoğu’da kadın olmanın çok zor olduğunu ifade etti. Kadınlar olarak kimlik mücadelesi verdiklerinin altını çizen Başalan, “Aslında şiddetsiz iletişim mümkün. Konuşarak değişim dönüşüm mümkün. Bir gün ya da bir yılımızı alabilir. Demokratik bir aile mümkün” ifadelerini kullandı.