İstanbul Tabip Odası, omicron varyantıyla birlikte İstanbul’un salgın merkez üssü haline geldiğini açıkladı: “Başından beri kontrol edilemeyen salgın neredeyse kendi doğal seyrine bırakılmış durumda”
İstanbul Tabip Odası, “Hekimlerde Omicron varyantı sonrasında Covid-19 geçirme sıklığı, seyri ve aşılama oranları” anketinin sonuçlarını, Çağaloğlu’nda bulunan binalarında düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Salona, “Pandeminin Türkiye’deki merkez üssü İstanbul’da son durum” pankartı asıldı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, salgının 2’nci yılını doldurmak üzere olduğunu belirterek, Omicron varyantının oluşturduğu yeni dalganın Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkisi altına aldığına dikkat çekti. Günlük vaka sayısının 3 haftadır 60 binin üzerinde olduğunu ifade eden Kılıç, test pozitiflik oranının da vaka sayılarına paralel biçimde hareket ederek, son bir haftada yüzde 15’in üzerinde seyrettiğini paylaştı.
Yoğun bakımlar doluyor
Her gün bir uçak dolusu insanın yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kılıç, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da itiraf ettiği gibi İstanbul haftalardır pandeminin merkez üssü haline gelmiş durumda. Haftalık vaka sayısı pandeminin başından itibaren en yüksek sayıya ulaşan İstanbul’da yüz binde bin 571 olarak açıklandı. Hastanelerde kovid servisleri ve yoğun bakımlar doluyor. Yenileri açılıyor. Meslektaşlarımız artan iş ve hastalık yükü yanında, güvensiz çalışma ortamı nedeniyle tükeniyor. Başından beri kontrol edilemeyen salgın neredeyse kendi doğal seyrine bırakılmış durumda yayılmaya ve öldürmeye devam ediyor” dedi.
Daha fazla ölüm bekleniyor
Sağlık Bakanlığı’nın salgını yönetememesi nedeniyle hastalığın hızla yayıldığını söyleyen Kılıç, “Yarıyıl tatili için yurdun dört bir yanına yayılan İstanbulluların hastalığın daha da yayılmasına yol açması beklenmelidir. Herkesin hastalığı geçirmesi sonucu toplumsal bağışıklık kazanılacağı beklentisinin bedeli daha fazla insanın ölümü olacaktır. Omicron varyantının bir önceki Delta varyantına göre daha hafif atlatıldığı yönünde veriler mevcut olsa da özellikle hastalığı geçirmeyen, aşısız ve hatırlatma dozu yapılmayanlar dâhil eksik aşılılarda oldukça ölümcül olabildiğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Öneriler:
Kılıç, Omicron sürecinde sağlık çalışanlarının korunması ile ilgili önerilerini ise şu şekilde sıraladı:
“* Sağlık çalışanı ölümlerinde de aşısız ve eksik aşılı sağlık çalışanları göze çarpmaktadır. Yasal düzenlemeler de kullanılarak tüm sağlık çalışanlarının Kovid-19’a karşı zorunlu olarak tam aşılı olması sağlanmalıdır.
* Riskli alanlarda çalışan sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler parasız şekilde sağlanmalıdır.
* Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuzca son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.
* Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarına risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.
* İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda halen hastalık belirtisi olanlarda izolasyon uzatılmalıdır (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalıdır (5. gün PCR negatifse veya 7. gün işe dönüş).”
Bunun yanı sıra toplumunda tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyleyen Kılıç, toplum için şu önerilerde bulundu:
“* Vakaların saptanabilmesi için PCR testi yanında hızlı antijen testi yaygın olarak kullanılmalıdır.
* Hızlı antijen testi ve PCR testi ile saptanan vakaların aşı durumları göz önüne alınarak testi negatifleşenlerde 5 gün, hastalık belirtileri olanlarda 10 güne kadar izolasyon uygulanmalıdır.
* Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmelidir.
* Aşı kartı uygulaması ile aşısız veya eksik aşılıların kalabalık ortamlara girişine izin verilmemelidir.
* 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlatılmalıdır.
* Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan tüm çalışanlara risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.
* Maske kullanılması, zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı alanların havalandırılması sağlanmalıdır.”
Hatırlatma dozu uyarısı
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, aşılamanın hekim ölümlerinde ve yoğum bakım yatışlarında ciddi azalmaya neden olduğunu söyleyerek, hatırlatma dozlarının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. Saip, iktidarın salgın önlemlerindeki eksikliklerine değinerek, artık iktidarın ve belediyelerin toplumu aşılamaya yöneltmeleri gerektiğini ifade etti.
İSTANBUL