İnşaatı için 2 milyondan fazla ağacın kesildiği 3. Havalimanı, Yeniköy’ü nefessiz bıraktı. Arazileri habersiz bir şekilde istimlak edilen Yeniköylülerin şimdi de başı Kanal İstanbul Projesi ile dertte. Projelerle doğa katlediliyor
İstanbul’da AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca imza attığı yüzlerce proje, sosyo-kültürel ve ekolojik yıkımı da beraberinde getirdi. Bu durum Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz” sözleriyle itirafa dönüşürken, yapımı devam eden 3. Havalimanı ve henüz proje aşamasında olan Kanal İstanbul, kentin tek nefes aldığı Kuzey Ormanları’nı yok etmeye devam ediyor. Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp Arnavutköy’den Karadeniz’e ulaşacak olan Kanal İstanbul, faaliyete geçtiği takdirde dibinde çok az oksijen bulunan Marmara denizinin oksijensiz kalacağı bir ortam oluşacak. Yine güzergâhında bulunan ve İstanbul’un içme suyunu karşılayan Terkos başta olmak üzere birçok baraj da ya yok olacak ya da içme suyu özelliğini kaybetmeyle karşı karşıya kalacak.
Havalimanı inşaatının, yarattığı tahribatı ve Kanal İstanbul Projesi’nin Karadeniz’e döküldüğü yeri görmek için yönümüzü Eyüp ve Arnavutköy’e bağlı köylere veriyoruz. Havalimanı inşaat alanına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta ve ormanların içinde bulunan Göktürk’ten havalimanına doğru giderken, “İstanbul nefessiz bırakılıyor” söyleminin bir an olsun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bir anda orman deryası yerini ağaçların kesildiği çıplak arazilere bırakıyor. Toz bulutları içinde vardığımız 3. Havalimanı’nda ise manzara daha korkunçtu. Havalimanı inşaatını daha iyi görüntülemek için Arnavutköy’e bağlı Yeniköy Mahallesi’ne gidiyoruz. “Eskiden mahallemiz sessizdi. Huzur vardı. Şimdi ise gördüğünüz gibi toz bulutları ve sesten gece dahi uyuyamaz duruma geldik” diyen mahalle sakinleri, sessizliğe bürünüyor.
Araziler istimlak edildi
Mahalle sakinleri, arazilerinin istimlak edilmesini kendilerinden habersiz hesaplarına yatırılan paralardan öğrendiklerini ifade ediyor. Ancak Osmanlı döneminden kalma tapuları olan yurttaşların arazileri için ise hiçbir ödeme yapılmıyor. Mağduriyet yaşadığı için mahkemeye başvuran Bora Dayılar, ancak henüz hiçbir sonuç alamadığını dile getiriyor. Çiftçilik yaptıklarını ancak topraklarının elinden alınmasının ardından hiçbir şey yapamadıklarını söyleyen Dayılar, “Kendime ve çocuklarıma nasıl bir gelecek öreceğim? Havalimanı inşaatı başladığında 110 baş hayvanımız vardı. Şimdi yok. Arazilerimiz elimizden alındı ve tarım burada bitti” diyerek yaşadıkları durumu özetliyor.
Tek bir ağaç dahi yok
Ne yapacaklarını bilmediklerini ifade eden mahalle sakinlerini geride bırakıp projenin döküleceği yere doğru yol aldık. Daha önce ağaçlarla kaplı olan vadide ilk ağaç kesimi vadinin denize yakın olan kısmında kurulan Linyit Maden Ocağı tarafından yapıldığını öğreniyoruz. 76,5 milyon metrekarelik alanda yapılan havalimanı için uzmanlar 2 milyondan fazla ağacın kesildiğini söylüyor.
Hayvanların yaşam alanı yok edildi
Kanal yatağını gezdikten sonra Yeniköy’e giderken, yol ortasında bir yılan görüyoruz. Biraz daha ilerlediğimizde aynı şekilde bir köstebeğin de köye doğru gittiğini gördük. Bu durumu sorduğumuz mahalle sakinleri ise, “Hayvanlara yaşam alanı bırakmadıkları için onlar da yönlerini köye veriyorlar” diyor.
Sadık Topaloğlu / Muhammet Doğru/İstanbul-MA