İstanbul Eczacılar Odası, bugünkü ekonomik koşullara dikkat çekerek, eczanelerin var olma mücadelesi verdiğini ve İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden düzenlenmesini talep etti
İstanbul Eczacılar Odası, eczacıların yaşadığı sorunlar nedeniyle açıklama yaptı. İstanbul Eczacılar Odası Yönetim Kurulu adına metni okuyan Pınar Özcan, pandemi sebebiyle hayatını kaybeden eczacılara, Euro kuru nedeniyle yaşanan ilaç bulma sorununa ve firmaların devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamadığını belirtti.
Eczacıların artık dayanacak gücü kalmadığını belirten Özcan, “İlaca ve tedaviye ulaşımda kilit noktada olan biz eczacıların yüksek fedakarlıklarıyla bugüne dek gelen ilaç hizmetinde yaşanan sorunlar, artık altından kalkamadığımız hale geldi. Euro kuru nedeniyle ülkemizde pek çok ilaçta hala piyasada bulunamama sıkıntısı yaşanıyor. Maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, pek çok ilaç firması ürettikleri veya ithal ettikleri ilaçları ülkemize ya hiç getirmiyorlar ya da o ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ihtiyacını asla karşılamayan miktarlarda piyasaya veriyorlar. Bütün bunları söylerken bizi dinlemiyorsunuz, bu yüzden Şubat ayında yaptığınız zamdan 2 ay sonra 508 kalem ilaca tekrar zam yapmak zorunda kaldınız” dedi.
Kapatmak zorunda kalacağız
13 yıldır enflasyon görmezden gelinerek hesaplanan eczacı karlılık baremlerinin pek çok eczaneyi iflasa sürüklediğini belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün eczacılarımızın yarısından fazlası eczanelerini ayakta tutabilmek için kredi-borç sarmalına hapsolmuştur. Bu duruma ek olarak elektrik, personel maaşları, kira gibi tüm giderlerde enflasyon nedeniyle yaşanan korkunç artışlar, vatandaşlarımızın ulaşabildiği en yakın ve güvenilir sağlık kuruluşu olan eczanelerimizi silindir gibi ezmektedir. Bu gidişle çok değil önümüzdeki aylardan itibaren eczanelerimiz birer birer kapanmak zorunda kalacaktır. Bugün vatandaşımızın elini uzattığında sağlığının, ilacının, dermanının güvencesi olan eczanelerimiz var olma mücadelesini yürütemeyecek noktadadır.”
İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmeli
Eczacıların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve halkın sağlık hizmetine rahat erişimi için taleplerini sıralayan Özcan, “13 yıldır görmezden gelinen eczacı karlılık baremleri enflasyona uygun olarak güncellenmeli, sağlık ordusunun vazgeçilmez neferi olan eczacılarımız artık yok sayılmamalıdır. Sağlık bir tasarruf kalemi olmaktan çıkarılmadır. Yıllardır ısrarla çözüm önerilerimizi dile getirmemize rağmen, gerekli düzenlemeler yapılmayarak bugün halkın ilaca erişiminde devasa sorunlar doğuran İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmelidir. 100 bine yakın çalışanı ile her gün 1,5 milyon civarında vatandaşımıza hizmet veren 27 bin eczanemizin bugünkü ekonomik koşullarda yaşama şansı kalmamıştır” diye belirtti.
İSTANBUL