“Stokçuluk” iddialarına yanıt veren İstanbul Eczacı Odası, “Söz konusu eczaneler bu ilaçları almış ve gelen hastaları geri çevirmişse, evet bu stokçuluktur! Ancak böyle bir tespit olmadan, 32 eczane ‘stokçu’ olarak ilan edilmişse bu vicdani değildir, etik değildir” diye kaydetti.
İstanbul Eczacı Odası, bir süredir eczanelerde ve depolarda yaşanan ilaç sıkıntısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Oda tarafından yapılan açıklamada, son dönemde artan ilaç yokluğunun hastaların ilaca ulaşımını engellediğine ve hastaların mağduriyetine yol açtığına dikkat çekildi.
Eczacılar olarak hastalara yardımcı olmak amacıyla ilaçları bulmak için çabaladıklarının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Biz eczacılar, hastalarımıza yardımcı olmak adına kimi zaman 10-15 eczacı meslektaşımızı arıyor, sürekli ilaç bulmak için çabalıyoruz. Bazen Beylikdüzü’nde ilaç bulup Tuzla’ya gönderiyoruz, bazen maalesef ilaç bulamıyoruz. Bu sorunun çözülmesi amacıyla, tüm eczacı meslek örgütlerinin yöneticileri aylardır ilaçta yaşanan sıkıntıyı dile getirirken, yok ilaç listeleri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkilileri ile paylaşılırken, TİTCK her defasında ‘ilaçta bir sorun olmadığını’ söyleyerek, eczanelerin ve ilacın nabzını tutan meslek örgütlerini dikkate almayarak sorunun bugünkü boyutlara ulaşmasına sebep olmuştur.”
Tespit istediler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın firma ve depoların yanı sıra 32 eczanenin stokçuluk yaptığı yönündeki iddialarına değinilen açıklamada, “Ancak daha sonra kurum yetkililerinin yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı üzere, söz konusunu eczanelerle ilgili durumun ‘İlaç Takip Sistemi’ hareketlerinin incelenmesi, geçtiğimiz yılın bu aylarına göre daha fazla ilaç alımı yapan eczaneler olduğunun tespit edilmesi ve bunların stokçu olarak kamuoyuna yansıtılmasından ibaret olduğu görülmektedir. Yüksek alımlara bağlı olarak 32 eczanenin stokçuluk yaptığı şeklinde yapılan açıklama kamuoyunda tüm meslektaşlarımızı zan altında bırakmış ve haksız yere mesleğimizle ilgili kötü bir imaj oluşmasına sebep olmuştur. Eğer söz konusu eczaneler bu ilaçları almış ve gelen hastaları geri çevirmişse, evet, bu stokçuluktur! Ancak böyle bir tespit olmadan, sadece fazla alım yapılmasından dolayı 32 eczane ‘stokçu’ olarak ilan edilmişse bu vicdani değildir, etik değildir” denildi.
‘İsimleri paylaşın’
26 bini aşkın eczanenin olduğu Türkiye’de 32 eczanenin stokçuluk yapmasıyla böylesi bir sorunun çıkmasının bunun Türkiye’nin ilaç politikasıyla alakalı olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Gelinen bu noktada Sağlık Bakanlığı’na açık çağrımızdır; söz konusu eczanelerin 20 Şubat’a kadar ilaç stokladığı ve satmadığı şeklinde somut bir tespit var ise, o meslektaşlarımızın meslek örgütleri tarafından Deontoloji Tüzüğü’ne göre en ağır yaptırımlarla cezalandırılması için isimlerini lütfen bizimle paylaşın. Toplum sağlığı bağlamında omuzlarında büyük bir sorumluluk taşıyan ve fedakârca hizmetler veren biz eczacılar, halkın sağlığı için varız ve halk sağlığına değer katmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyunun bilgilerine sunarız.”
HABER MERKEZİ