Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 Kasım tarihinde İstanbul Boğazı’nı 00.00 ila 14.00 saatlerinde yalnızca endüstriyel balık avlama gemilerine açılıyor
Poyrazköy Örnek Su Ürünleri Kooperatifi’nin talebi üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel
Müdürlüğü, bu tarihlerde boğazı ticari gemi geçiş trafiğine kapatarak balık avlama gemilerine açma
kararı aldı.
‘Birçok balık türü yok olur’
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından dağıtım yerlerine gönderilen yazıda, “İstanbul Boğazı’nda ekonomik değeri yüksek olan palamut, lüfer, çinekop, torik ve hamsi gibi balıkların Boğaz geçişlerinin Ekim-Kasım döneminde yoğun olarak yaşandığı ve balık avcılığının yasak olması nedeniyle su ürünleri avcılığı yapılamadığından bahisle balık geçişinin yaşandığı Ekim-Kasım döneminde belirli gün ve saatlerde Türk Boğazları’nda balık avcılığının serbest bırakılması talep edilmektedir” diye blirtildi. Alınan bu karara amatör balıkçılar tepki gösterdi. Twitter’dan paylaşım yapan balıkçılar, Boğaz’ın endüstriyel balıkçılara açılarak yapılacak olan gırgır balıkçılığıyla birçok balık türünün yok olacağını yazdılar.
Balık soykırımı!
Marmara Denizi ve Karadeniz’de balık türleriyle ilgili yapılan bir araştırmaya göre hem Marmara Denizi’nde hem de Karadeniz’in Türkiye yakasında onlarca balık türünün nesli tükenmiş durumda. Nesli tükenen balık türleri arasında mavi yüzgeçli atlantik orkinosu, kılıç balığı ve uskumru gibi balık türleri bulunuyor. Araştırmaya katılan bilim insanları, bu durumun Türkiye için bir uyarı niteliğinde olduğunu ifade edeleerken denizledeki kirliliğe işaret edilmişti. Diğer taraftan okyanuslar dahil denizlerrde yapılan endüstriyel balıkçılık balık türlerini ortadan kaldırırken, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılık yapmak balık soykırımı olarak değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ