Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında şu ana kadar yaklaşık 4 bini çocuk olmak üzere 9 bin 227 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve en az 32 bin kişiyi yaralandığını duyurulurken, İsrail hükümetinin çalışmak için İsrail topraklarında bulunan Filistinli işçileri Gazze’ye sürdüğü öğrenildi
Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ardından başlayan, Filistine yönelik İsrail saldırıları 28’inci gününe girdi.
Aralıksız sürdüren saldırılar devam ederken, İsrail’in 2 Kasım’da (dün) mülteci kamplarını vurmasının yankıları da devam ediyor. İsrail’in dün gece Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskında 4 Filistinlinin daha öldürüldüğü belirtildi.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail ordusunun, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti, bazı Filistinliler de yaralandı.
İsrail güçlerinin, ambulansların yaralılara ulaşmasını engellediği bilgisi de paylaşıldı.
Filistin Sağlık Bakanlığı ise yaptığı açıklamada işgal altındaki Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 138’e yükseldiği bildirildi.
Ölü sayısı artmaya devam ediyor
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227’ye yükseldiğini belirtti. Ölenlerin 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve en az 32 bin kişiyi yaralandığını duyurdu.
İsrail basını ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.
Filistin Kanalı muhabiri hayatını kaybetti
Han Yunus kentini hedef alan İsrail bombardımanında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişinin öldüğü de bildirildi.
Gazeteci Ebu Hatab’ın saldırı anında iş başında olduğu ve Han Yunus’taki Nasır Tıp Hastanesi önünde İsrail’in saldırılarıyla ilgili günlük sunumlar yaptığı, son sunumunu ise ölmeden bir saat önce hastane önünden gerçekleştirdiği belirtildi.
Filistin Gazeteciler Sendikasına göre, Ebu Hatab’ın ölümüyle İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 27’ye yükseldi.
Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan vergi fonu kesildi
İsrail’de Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar verdi.
Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze Şeridi ile tüm iletişimi kesecek, artık (İsrail’de) Gazze’den Filistinli işçi kalmayacak ve savaşın başladığı gün İsrail’de bulunan işçiler Gazze’ye geri dönecek” ifadesine yer verildi.
İsrail’deki Gazzeli işçiler geri gönderilecek
İsrail hükümetinin ülkedeki Gazzeli işçileri geri gönderme hazırlığı içerisinde olduğu Başbakan Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek” ifadeleri yer aldı.
Resmi verilere göre İsrail’de çalışma izni almış 18 bin 500 Gazzeli var.
Ateşkes seçeneği masada yok
İsrail ordusu ise Gazze’ye yönelik kuşatmanın tamamlandığını duyurdu. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ateşkes seçeneğinin masada olmadığını belirterek, “Askerlerimiz, terör örgütü Hamas’ın merkezi olan Gazze Şehri’nin kuşatmasını tamamladı” açıklamasında bulundu.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, İsrail’in havadan ve karadan saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’ndeki savaşın kendilerine ekonomik maliyetler çıkardığını belirterek, bunları “tereddüt etmeden ödeyeceklerini” söyledi.
İsrail’den yapılan açıklamaya yanıt veren Hamas ise Gazze’nin İsrail’in ‘laneti’ olacağını ifade ettiği bir açıklama yayınladı.
İsrail, Filistinli işçileri Gazze’ye sürdü
Öte yandan İsrail topraklarında ve işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan binlerce Filistinli işçiyi, bombardımanın devam ettiği Gazze’ye sürdüğü bilgisini Reuters ajansı paylaştı.
Filistinli işçilerin Refah sınır kapısından ve bu kapının doğusundaki Kerem Şalom geçişi üzerinden Gazze’ye girişini görüntüledi.
İşçilerden bazılarının yaralı olması dikkat çekerken, işçilerden bazılarının bacaklarında, üzerinde numaralar olan plastik bileklikler bulunması dikkat çekti.
İşçiler, 7 Ekim’den beri gözaltında tutulduklarını ve kötü muamele gördüklerini anlattı.
BM: 2,7 milyon kişi için 1.2 milyar dolara ihtiyaç var
Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında süren gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gazze ve Filistin’in işgal altında bulunan bölgelerindeki krizin kötüye gitmeye devam ettiğini belirten Laerke, yılın geri kalan bölümü için güncellenmiş bir acil yardım çağrısı yayımlayacaklarını kaydetti. Laerke, “Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor” dedi.
12 Ekim’de Gazze ve işgal altındaki Filistin toprakları için başlatılan yardım çağrısında yaklaşık 1,3 milyon insanı desteklemek için 294 milyon dolar talep edildiğini hatırlatan Laerke, o günden bu yanan durumun daha da umutsuzlaştığını söyledi.
DIŞ HABERLER