İsrail-Hamas savaşında insani bilanço her geçen gün ağırlaşırken, İsrail esirler Hamas’ın elinde olduğu sürece ne su, ne elektrik ne de yakıt verilmeyeceğini açıkladı
Hamas öncülüğünde Filistinli grupların 7 Ekim’de İsrail’e “Aksa Tufanı” saldırısı başlatmasının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında ölenlerin sayısı 1200’ü geçti. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5 bin 339 kişi de İsrail saldırılarında yaralandı. İsrail ise Filsitinli grupların saldırısında İsrail’de ölenlerin sayısının 1300’e yükseldi. Böylece iki tarafta toplam ölü sayısı 2500’ü geçti.
Ayrıca Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 29 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 150 kişinin yaralandığı belirtiliyor.7 Ekim’de başlayan savaşta sivillere yönelik yeni katliamlar ortaya çıktıkça bu savaşın insani bilançosu da her geçen gün artıyor.
İsrail ordusu perşembe sabahı yaptığı açıklamada “terör örgütü Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki çok sayıda merkezine yönelik geniş çaplı bir saldırının” devam ettiğini duyurdu.
İsrail ordusu cumartesi gününden bu yana Gazze’de 2.687 hedefin vurulduğunu belirtti.
Cenin’e saldırı
İsrail ordusu, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine sabahın erken saatlerinde baskın düzenledi. İsrail ordusu, baskına engel olmak isteyen Filistinli gençlere gerçek ve plastik mermi kullanarak karşılık verdi. İki grup arasında yaşanan gerginlik daha sonra silahlı çatışmaya dönüştü.
Görgü tanıklarının ifadesine göre, İsrail ordusunun, kentten ayrılmadan önce Hamas Hareketi liderlerinden Halid el-Hac’ı gözaltına aldığı iddia edildi.
Mülteci kampına baskın
İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Kalendiya Mülteci Kampı’na da baskın düzenledi. Baskında bir Filistinliyi ağır yaraladı, 2’sini gözaltına aldı.
Ölen İsrailli asker sayısı 220 oldu
İsrail ordusu, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın saldırıya geçtiği 7 Ekim sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 220 olduğunu açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, öldürülen 31 askerin daha kimliğinin açıklanmasına izin verildiği ve askerlerin ailelerinin bilgilendirildiği belirtildi.
Birisi Türkiyeli 20 ülke vatandaşı öldü
İsrail Büyükelçiliği’nin İsrail Hükümeti Basın Ofisi’nden almış olduğu bilgilere göre, 7 Ekim’de gerçekleştirilen “Aksa Tufanı” saldırısı sonucunda bir Türkiye vatandaşı öldürüldü, bir Türkiye vatandaşından da haber alınamıyor. Türk vatandaşının ölüm haberi Ankara’daki yetkili birimlerce teyit edilmedi.
Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların saldırısı sonucu İsrail’de 222’si asker olmak üzere 1300 kişinin öldüğü açıklanmıştı. İsrail Hamas’ın rehin tuttuğu 97 kişinin kimliğini tespit ettiğini açıklamıştı. İsrail’deki saldırılarda 20’den fazla ülke vatandaşının öldürüldüğü ve kaybolduğu açıklandı.
300 binden fazla kişi evini terk etti
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Filistinli yetkililere dayandırdığı açıklamasına göre 1,000’den fazla ev yıkıldı ve 560 ev de ağır hasar görerek oturulamaz hale geldi. OCHA’ya göre 338.000’den fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Hamas’ın saldırılarında öldürülenler arasında onlarca yabancı da var. İsrail’de on bir Fransız vatandaşı öldürüldü ve aralarında çocukların da bulunduğu 17 kişi kayıp. Bunların “muhtemelen” Hamas tarafından kaçırıldıkları belirtiliyor.
Rehineler bırakılana kadar abluka devam edecek
Bu kişiler arasında en az 22 Amerikalı, 20 Taylandlı, 10 Nepalli, 10 Fransız, 7 Arjantinli, 4 Rus-İsrailli, 2 Ukraynalı, 2 İngiliz, 2 Perulu, 2 Filipinli, 2 Brezilyalı, 1 Kamboçyalı, 1 Kanadalı, 1 İspanyol ve 1 Avustralyalı olmak üzere 80’den fazla yabancı bulunuyor.
İsrail Enerji Bakanı Israel Katz perşembe günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, rehineler Hamas’ın elinde kaldığı sürece Gazze Şeridi’ne su, elektrik ya da yakıt verilmeyeceğini söyledi.
Bakan, “Gazze’ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su pompası çalıştırılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek (…). Ve kimse bize ders veremez” dedi.
Hamas, Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada İsrailli bir kadın ve iki çocuğunu serbest bıraktığını iddia ederken, İsrail medyası gözboyama olduğunu savundu.
Ambargo insani krize neden oluyor
Binlerce yaralının yaşam mücadelesi verdiği Gazze’deki hastanelerin elektrikleri tükenirken Gazze’de insani bir kriz yaşanıyor. Bölgenin tek elektrik santrali yakıt yetersizliği nedeniyle dün faaliyetlerini durdurdu. İsrail günler öncesinden Gazze’ye tüm yakıt, su ve gıda tedarikini kesmişti. Yardım grupları Gazze’deki ana hastanenin jeneratörleri için sadece dört günlük yakıt kaldığını söylüyor.
BM Genel Sekreteri António Guterres, Gazze’ye “hayat kurtaran” temel yakıt, gıda ve su malzemelerinin girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Çarşamba günü basına açıklamalarda bulunan Guterres, “aşırı yüklenmiş şiddet ve dehşet döngüsü” görüntülerini asla unutmayacağını söyledi. Bölgedeki liderlerle sürekli temas halinde olduğunu söyleyen Guterres, çatışmanın “yayılmasına” karşı uyarıda bulundu.
İsrail ordusu Gazze’de olası bir kara harekatına hazırlandığını ancak siyasi liderliğin henüz bir kara harekatına karar vermediğini açıkladı. Yarbay Richard Hecht Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada “karar verilmesi halinde kara harekatına hazırlandıklarını” söyledi. İsrail ordusundan 360,000 kadar yedek askeri göreve çağırmıştı.
DIŞ HABERLER