İspanya’da yapılan genel seçimleri muhafazakar Halk Partisi Alberto Nunez Feijoo 136 vekil kazanarak birinci parti oldu ancak solcu mevcut başbakan Pedro Sanchez Bask ve Katalan partilerinin desteğini alarak yeniden hükümeti kurabilir
Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarına göre muhafazakar Alberto Nunez Feijoo’nun Halk Partisi 350 sandalyeli meclise 136 vekil göndererek birinci parti oldu. Ancak tek potansiyel ittifakı aşırı sağcı Vox olarak öne çıkıyor. Vox ise 33 sandalye elde ederken, mutlak çoğunluk için gerekli olan 176 sandalyeye ulaşılamıyor ve hükümet kurulamıyor.
Sağ parti birinci olsa da tek başına hükümet kuramıyor
Halk Partisi, 2019’daki seçimlere kıyasla sandalye sayısını 43 arttırdı. Hedef olarak belirlediği 150 sandalyenin çok gerisinde kaldı. Böylece solcu iktidar, sağcıların kazanımlarını sınırlandırmayı başarmış oldu.
Sol kanatta ise Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) sandalyelerin 122’sini alırken, radikal sol ittifakı Sumar 31 sandalye kazandı.
Sanchez, Bask ve Katalan partilerinin desteğini alabilir
Sosyalist mevcut başbakan Pedro Sanchez ile muhafazakar rakibi bu pazartesinden itibaren yeni seçimlerden kaçınmak için müzakerelere başlayacak. Beş yıldır iktidarda olan Sanchez, paradoksal bir şekilde rakibinden daha iyi bir pozisyonda bulunuyor. Zira Sanchez, Bask ve Katalan partilerinin desteğini alabilir.
Sanchez PSOE’nin binası önünde yaptığı açıklamada “Halk Partisi ve Vox’un gerici bloğu yenildi” dedi. Mevcut Başbakan “İspanya’nın ilerlemeye devam etmesini isteyenlerin sayısı çok daha fazla” diye ekledi.
Sağ partilerde hayal kırıklığı
Rakibi muhafazakar ALberto Nunez Feijoo, partisinin seçimleri “kazandığını” söylerken, “İspanya’nın belirsiz bir döneme girmesinden kaçınmak için bir hükümet kurma” niyetini açıkladı. Feijoo, sosyalistlerden kendilerini “bloke” etmemesini istedi. Ancak sağcıların cephesinde bir hayal kırıklığı ve belirsizlik hakim.
Gözlemciler, Sanchez’in bir kez daha poker oyununda kazandığını düşünüyor. Tersine, eğer Halk Partisi ve Vox ortaklığındaki bir koalisyon hükümetini kuracak koşullar oluşmuş olsaydı, 1975’te Franco diktatörlüğünün sonundan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti iktidara gelmiş olacaktı.
DIŞ HABERLER