İspanya tarihinin en sıcak nisan ayını yaşarken, 161 yıllık Urgell Kanalları tarihinde ilk kez vana kısacak
Küresel boyutlarda süren iklim değişimi Avrupa’yı derinden etkiliyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde baş gösteren kuraklık İspanya’da tarımı vurdu. İspanya’nın Kurtuba kentinde Nisan ayı hava sıcaklığı 38,7 derece ile ülkede gelmiş geçmiş en sıcak günler olarak tarihe geçti. Kuraklığın büyük bir sorun haline geldiği İspanya’da yerel yönetimler, mevsim normallerinin üzerinde seyrederek rekor kıran hava sıcaklıklarına karşı önlem almaya çalışıyor. Afrika’dan gelen sıcak hava akımıyla sıcaklıkların mevsim normallerinin 10-15 derece üzerinde ölçüldüğü Akdeniz’in batısındaki İspanya’da istatistiki bilgilerin toplanmaya başlanmasından bu yana en sıcak nisan ayı yaşandı.
Tarihin en sıcak nisan günü
İspanya’nın güneyinde yer alan Endülüs bölgesindeki Kurtuba kentinde bulunan havaalanında hava sıcaklığı 27 Nisan’da 38,7 dereceye ulaştı. Bu, şimdiye kadar nisan aylarında tespit edilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçti. İspanya’da normal şartlarda yaz aylarında uygulanan önlemler de erken başlayan yüksek sıcaklıkların etkisiyle öne alındı. Başta güneydeki Endülüs, Extremadura, Murcia gibi bölgeler olmak üzere çok sayıda yerel yönetim, yaşlıların ve solunum rahatsızlığı bulunan hastaların öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları, gölgede kalınması, bol sıvı tüketilmesi, şapka takılması, güneş kremi kullanılması veya aşırı yemekten kaçınılması gibi uyarılara şimdiden başladı.
Yaşlılara su dağıtılacak
Başkent Madrid’de normalde haziran ayı başında hizmete giren kamusal havuzların 13 Mayıs’tan itibaren halka açılacağı bildirilirken, nehir kıyısındaki plaj ise Nisan sonu halka açıldı. Ayrıca sivil yardım ekiplerinin sokaklarda özellikle yaşlılara su dağıtacağı duyuruldu. Ayrıca Katalonya ve Valencia gibi bazı özerk yönetimlerde de yaşlılara yönelik yaz aylarındaki önlemlerin öne çekildiği bildirildi. Tarihinin en kurak ilkbaharlarından birini geçiren İspanya’da 130 günden fazla yağış düşmeyen çok sayıda bölge bulunuyor.
Üretimde yüzde 75 düşüş
İspanya devlet televizyonu RTVE’nin kuraklıkla ilgili yayımladığı programda çiftçiler, “Kayıplarımız şimdiden yüzde 75’i buldu. Eğer yağmur yazmazsa tüm ürünümüzü kaybedeceğiz” dedi. Mart ayından itibaren orman yangınlarıyla da mücadele eden İspanya’da şimdiye kadar 200 bin hektarlık alan zarar gördü. Çiftçiler Konfederasyonu (COAG), “İlkbahar ve kış aylarında yağış eksikliği, son haftalardaki yüksek sıcaklıklarla daha da kötüleşti. Özellikle Endülüs, Extremadura, Castilla La Mancha, Murcia ve Aragon gibi en kurak bölgelerde tarımsal alanda yapılan işler ve yatırımlar büyük ölçüde azaldı. Kayıplar, en az 3,5 milyon hektarlık tahıl alanına tekabül ediyor” açıklamasında bulundu.
Katalonya’da hiç yaşanmadı
Katalonya’nın Lleida kenti yakınlarında bulunan Urgell Kanalları, çiftçileri bu yaz için ekin türlerini değiştirmeye zorlayan kuraklık sorunu nedeniyle sulamada kullanılmayacak. Tarihinin en büyük kuraklık sorunlarından birini yaşayan Katalonya’da özerk yönetimin Tarım Bakanlığı tarafından yönetilen Urgell Kanallarının kapatılma işlemine başlatıldığını açıklayan Katalonya Özerk Hükümet Sözcüsü Patricia Plaja, “Geçmişte örneği görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız. Kanalın modernleştirilmesi için merkezi hükümet gerekli önlemler almazsa biz elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
161 yıllık kanal tarih oluyor
161 yıllık tarihinde ilk defa kapanan kanalların üç haftada bir açılması, normal şartlarda yaz aylarında iki katına çıkan su tüketimini karşılamak için kanalda çit sisteminin kullanılması ve mevcut su rezervinin kışa kadar iki katına çıkarılması öngörülüyor. Urgell Kanalları Genel Direktörü Xavier Diaz, bölgedeki başta elma ve armut olmak üzere meyve ağaçlarının garantili bir hasadı olmadığını, zamanında verilecek su ile sadece yaz sıcağında ağaçların hayatta kalmalarının sağlanacağını ifade etti. Bölgedeki çiftçiler ise kuraklık sorunundan dolayı büyük endişe duyduklarını belirterek, sulamanın erken kapatılmasından kaynaklanan ekonomik kayıplarının karşılanmasını, su kaynakları yönetim planlarının gözden geçirilmesini, su depolama ve dağıtım altyapısına daha fazla yatırım yapılmasını istedi.
EKOLOJİ SERVİSİ