İsmailağa Camii İmamı Mahmut Ustaosmanoğlu’nun oluşturduğu cemaat, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlıdır. Ustaosmanoğlu’nun peygamber soyundan geldiğine inanıyorlar. İslamiyetin doğduğu ilk yıllardaki gibi yaşamak istiyorlar
Hüseyin Aykol
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. İsmailağa Camiası isimli resmi web sitelerinde yayınladıkları altın silsileye göre, Mahmut Ustaoğlu’nun peygamber soyundan geldiğine inanıyorlar.
Manevi olarak cemaatin lideri, cemaat üyeleri tarafından Efendi hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar İsmail Ağa Camii’nin imamlığını yapmış olan Mahmut Ustaosmanoğlu’dur. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.
Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon ili Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu. Gençliğinin ilk yıllarında civar köylerdeki hocalardan ders aldı. On altı yaşında icazet aldı. Bunun üzerine köyünde ders vermeye başladı. Erken yaşta, daha 20 yaşına gelmeden talebelerine icazet verdi. 1951 yılında Sivas’ın Divriği ilçesine vaiz olarak atandı. Yaptığı dini sohbetlerle çevresindeki insanların dikkatini çekti.
Teyzesinin kızı Zehra Hanım’la evlendiğinde 16 yaşındaydı. Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu vardır. 1952 yılının sonlarında şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi, onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954’te İsmailağa’da imamlığa başladı. 1996’da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu. İlk eşi Zehra Ustaosmanoğlu’nun ölümünün ardından Müşerref Hanım ile evlendi. Öldüğü 23 Haziran 2022 gününe dek İstanbul’da yaşadı.
Böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. 23 Haziran 2022 günü ölen Ustaosmanoğlu’nun naaşı 24 Haziran günü Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Fatih Camii’ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Ustaosmanoğlu için “İlim, irfan ve hikmet sahibi alimimizi son yolcuğuna uğurluyoruz. Fatih İmam Hatip’te öğrenciyken kendisini dinlerdik” dedi. Erdoğan, 1965-66 yıllarında İsmailağa Camii’nde cuma namazlarına gittiğini, Ustaosmanoğlu’nun sohbetlerine katıldığını söyledi.
Cemaatte iktidar kavgası
Cenaze namazını Mahmut Ustaosmanoğlu’nun oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu kıldırırdı. Cenaze töreni nedeniyle cami ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Fatih Camii’ne çıkan yollar da trafiğe kapatıldı. Cenaze töreninde gazetecilere akreditasyon uygulandı. İsmailağa Cemaati, Ustaosmanoğlu’nun cenazesine kadınların katılmamasını istemişti. Ahmet Ustaosmanoğlu, cemaatin yeni liderinin babasının vasiyeti gereği “Hasan Efendi” olarak anılan Hasan Kılıç olacağını söyledi.
Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de cenaze törenine katılanlar arasındaydı. Cübbeli Ahmet, cenaze töreninde ön sıralara yaklaştırılmadığı gibi, Ustaosmanoğlu ailesine mensup kişiler, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ardından cemaatin başına geçmeyi uman Cübbeli Ahmet hakkında hakarete varan sözler söylediler.
İsmailağa Cemaati, daha çok dernek olarak örgütlenmiş bulunuyor. Derneğin tüm geliri, başta kurban olmak üzere bağışlar olarak gösteriliyor. İsmailağa Derneği, Afganistan ve İdlib’e yardım gönderdi. İsmailağa isimli aylık bir dergileri var. İnkılap Kitabevi ve İnkılap Yayınevi’nden Türkçe ve Arapça kitap yayınlıyorlar. Afrika’da yayın dağıtıyorlar ve yetimhane inşa ettiler. Şimdiye kadar medreselerinde 100 bin öğrenci yetiştiğini iddia ediyorlar. Şu anda sadece İstanbul’da 2 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü belirtiliyor.
Ortaçağ’da yaşıyorlar
Fatih ilçesinin Çarşamba semtindeki Hıristiyan azınlığa ve kurumlarına karşı korunup kollanan cemaat, bu semtte yedi katlı bir külliye inşa etmiş bulunuyor. Tüm ihtiyaçları cemaat tarafından karşılanan ve küçük yaşta başlayan eğitim, başarılı olanlarla yüksek seviyede de devam ediyor. Cemaatin erkek üyeleri arasında uzun sakallar, cübbeli ve şalvarlı kıyafetler ve namazlarda taktıkları sarıklar, kadınlarında ise çarşaf yaygındır. Yaşam ve kıyafetleriyle İslam’ı, ilk çıktığı çağdaki haliyle yaşamak ve yaşatmak istiyorlar.
Cemaatin yayın organı esasen Lalegül TV’dir. 18 Eylül 2014’te test yayınlarına başlandı, bir ay kadar sonra ise normal yayına geçildi. Kanalın içeriği Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün vaaz, sohbet programları ve İslam’ı tebliğ içerikli programlardan oluşmaktadır. Kanalın genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliğini Gürsel Yıldız ve yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Kaya yapmaktadır.
Hiranur Vakfı
İsmailağa Cemaati’nce genişleme amaçlı olarak İstanbul Sancaktepe’de kurulan Hiranur Vakfı, Urfa Valiliği ile birlikte ortak eğitim çalışmaları yapıyor. Vakfın Facebook hesabından verilen bilgiye göre Valilik ile birlikte Suriye’den öğrenci getiriliyor. 300 kadar Suriyeli çocuğu hocaları ile birlikte vakıflarına getirerek barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtiyorlar. Vakfın daha önce düzenlemiş olduğu icazet törenlerine Sancaktepe Kaymakamı da katılmıştı.
Hiranur Vakfı’nın kurucusu ve halen onursal başkanı olan Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken tarikat üyesi Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirdiği” iddialarına ilişkin davanın ilk duruşması 30 Ocak 2023’te yapılacak. Soruşturma iki yıl önce açılmış, savcının sorumluların tutuklanması talebi iki kez reddedilmişti. Haklarında çok yüksek hapis cezaları istenen ve delilleri karartma ihtimali bulunan sanıkların tutuklanmaması ve ilk duruşmanın gününün 6 ay sonraya verilmesi sert bir şekilde eleştirilmişti. Kamuoyundan gelen bu tepkiler üzerine duruşma günü geriye çekilerek 45 gün sonraya alındı.