Hüseyin Aykol
Dün vefat eden İsmailağa Cemaati şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, bugün İstanbul’daki Fatih Camii’nde kılınacak olan cuma namazı ardından toprağa verilecek. Şeyh Ustaosmanoğlu, kendisinden sonra cemaat postuna oturacak kimseyi tayin etmediyse, cemaatte şeyh olmak isteyen kişiler arasında büyük bir mücadele bekleniyor. Son yıllarda adından çok söz ettiren cemaatlerden biri olan İsmailağa Cemaati’ni merak edenlere anlatmak isterim:
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun İstanbul Fatih’in Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. İsmailağa Camiası isimli resmi web sitelerinde yayınladıkları altın silsileye göre, Mahmut Ustaoğlu’nun peygamber soyundan geldiğine inanıyorlar.
Manevi olarak cemaatin lideri, cemaat üyeleri tarafından Efendi hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar İsmail Ağa Camii’nin imamlığını yapmış olan Mahmut Ustaosmanoğlu’dur. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.
Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon ili Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu. 1951 yılı Ramazan ayında, Sivas’ın Divriği ilçesine vaiz olarak atandı.
Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu vardır. 1952 yılının sonlarında şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi, onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954’te İsmailağa’da imamlığa başladı.
1996 yılında 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu.
93 yaşındaki Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nu 23 Haziran 2022 günü kaybeden İsmailağa Cemaati, vakıf olarak değil dernek olarak örgütlenmiş bulunuyor. Derneğin tüm geliri, başta kurban olmak üzere bağışlar olarak görülüyor. İsmailağa Derneği’nin, Afganistan ve İdlib’e de yardım gönderdiği belirtiliyor.
İsmailağa isimli aylık bir dergileri var. İnkılap Kitabevi ve İnkılap Yayınevi’nden Türkçe ve Arapça kitap yayınlıyorlar. Siraç, Ahıska, Çelik, Kitap kalbi, Yasin ve Hüküm isimli yayınevleri de bulunuyor. Afrika’da yayın dağıtıyorlar. Şimdiye kadar medreselerinde 100 bin öğrenci yetiştiğini iddia ediyorlar. Şu anda sadece İstanbul’da 2 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü belirtiliyor. Fatih Çarşamba’da yedi katlı bir külliye inşa ettiler.
Cemaatin erkek üyeleri arasında uzun sakallar, cübbeli ve şalvarlı kıyafetler ve namazlarda taktıkları sarıklar, kadınlarında ise çarşaf yaygındır. Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Abdülmetin Balkanlıoğlu, Mustafa Özşimşekler, Hüsamettin Vanlıoğlu, Mehmet Talu, Mahmud Eren, Muhammed Yelkenci, Abdullah Hiçdönmez, Fatih Kalender, İsmail Hünerlice gibi isimler cemaatin tanınmış hocalarıdır.
Lalegül TV: Cemaatin yayın organı esasen Lalegül TV’dir. Kanalın içeriği Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün vaaz programlarından oluşmaktadır.
HDP düşmanı vaazlarıyla da tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün İsmailağa Cemaati şeyhliğine daha yakın olduğu söylense de bunun hiçbir garantisi yok. Daha önceki yıllarda cemaat içi suikastlerin de yaşandığı İsmailağa’da şeyhlik yarışının çok çekişmeli geçmesi bekleniyor.