Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki işkence iddialarının Meclis tarafından araştırılması talebiyle verilen araştırma önergesi, “işkence ve kötü muamele” ifadeleri “kaba ve yaralayıcı” bulunduğu gerekçesiyle iade edildi.
Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hak ihlallerinin Meclis bünyesinde kurulacak araştırma komisyonunca araştırılması için verilen araştırma önergesi işleme konulmayarak iade edildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin Meclis gündemine taşıyarak, “hücrede tutulma uygulaması”, “tek sıra halinde sayım uygulaması”, “işkenceye varan kaba dayak”, “darp edilenlerin doktor sevklerinin yapılmaması”, “darp edilenlere doktor raporu verilmemesi” gibi iddiaların araştırılması ve ihmali olan görevlileri tespit etme amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
‘Her gün işkence haberi geliyor’
Cezaevinde yaşanan ihlallere somut örnekleriyle yer veren Kurtulan, “İşkenceye sıfır tolerans söylemleri ile iktidarın gerek cezaevlerinde, gerek gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muamelenin önüne geçileceği vaatlerine rağmen her gün en az bir işkence haberi kamuoyunun gündemine gelmektedir. Gerek sosyal medya gerekse yaygın medya organları aracılığıyla ya da tutuklu ve hükümlerin ailelerine, avukatlarına beyanlarıyla veya insan hakları derneklerine yaptıkları başvurularla işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.
İfadelerin ‘kaba ve yaralayıcı’!
Ancak, Kurtulan’ın önergesi, henüz yasama faaliyetine başlamamış olan Meclis Başkanlığı tarafından önergedeki ifadelerin “kaba ve yaralayıcı” olduğu gerekçesiyle iade edildi.
Meclis Başkanı Binalı Yıldırım’ın imzasını taşıyan iade gerekçesinde, iadeye konu edilen ifadeler de şöyle yer aldı: “TBMM’nin 67’nci maddesi ‘Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan gereken düzeltmelerin yapılması için yazı veya önergeyi sahibine geri verir.’ hükmü yer almaktadır. İlgi önergenin gerekçesindeki ‘….işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları…’, ‘…anestezi yapılmadan ameliyat edildiği…’ ve ‘… doktor raporu cezaevi yetkilileri tarafından kaybedilmiştir’ şeklindeki ifadeler TBMM iç tüzüğünün 67’nci maddesi kapsamında görülmüş olup.”
Önceki yasama yılında da özellikle HDP’li milletvekillerinin birçok konuda verdiği araştırma önergeleri de buna benzer gerekçelerle iade edilmişti.
MA / Hayri Demir