Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zülküf Kaya’nın, 20 gardiyan tarafından 2 saat işkenceye uğramasıyla ilgili yapılan suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi
Agirî’de, Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulan Zülküf Kaya’nın, revire götürüldüğü sırada 20 gardiyan tarafından 2 saat boyunca işkenceye uğramasıyla ilgili, Patnos Cumhuriyet Savcılığı ve Patnos Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan suç duyurusu reddedildi.
Hakimlik ve savcılık, cezaevi personeli hakkında soruşturma açılmasını gerektirecek bir durumun olmadığını iddia ederek, “kovuşturmaya yer yok” kararı verdi.
2 saat işkence
Sertaç Çelikkaleli, suç duyurusunda şu ifadelerde bulundu: “Bunun üzerine müvekkil revire götürülmüş, ancak burada görevli gardiyanlar müvekkile yönelik olarak ‘rol yapıyorsun’ diyerek müvekkilin görevli doktorca tedavi edilmesini engellemeye kalkışmışlardır. ‘Sağlık hakkını’ korumak isteyen müvekkil, doktor önünde 20 gardiyan tarafından 2 saat boyunca işkenceye maruz bırakılmıştır. Gardiyanlar tarafından müvekkil darp edilmiş, hakarete uğramış ve ‘sağlık hakkının’ kullanılması engellenmiştir. Gardiyanlar bununla da yetinmeyerek, yapmış oldukları işkencenin ortaya çıkmaması için müvekkili tedavi ettirmeksizin koğuşuna tekrar göndermişlerdir.”
Gerekçede şüphe yok denildi
Çelikkaleli’nin, gardiyanlar ve cezaevi idaresi hakkında Patnos Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusu reddedildi. Savcılık gerekçesinde, “Bilgi ve belgelerle mevcut delil durumu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde şüpheli Ceza İnfaz Kurumu personellerinin, görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, ‘kasten yaralama’ suçunu işlediklerine dair iddianame düzenlenebilmesi için gerekli olan yeterli şüpheye varılmadığı anlaşılmakla, şüpheli Ceza İnfaz Kurumu personelleri hakkında atılı suçtan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı” iddialarında bulundu.
Savunma istenildi
Savcılığın ret kararına ilişkin Patnos Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz sonrası, cezaevi idaresinden savunma istenildi. Hakimliğe savunma gönderen cezaevi idaresi, yapılan işkenceye değinmeyerek, Kaya’nın “örgüt üyesi” olduğuna, sürekli koğuş değişikliği için başvuru yaptığına yer verdi. Kararını veren hakimlik, savcılığın “kovuşturmaya yer yok” kararının yerinde olduğunu iddia ederek, suç duyurusunda bulunulan kişiler hakkında her hangi bir iddianamenin hazırlanmasına yer olmadığına karar verdi.
Kaynak: MA