Ağır hasta tutuklu Abdürrahim Çetinkaya’nın tahliyesi cezaevi gözlem kurulu tarafından 3 kez ertelendi. Çetinkaya’nın şartlı salıverilme tarihi 4 Nisan 2021 tarihi olmasına rağmen serbest bırakılmıyor
Ağır hasta tutuklular, Adli Tıp Kurumu (ATK), hastaneler, cezaevi idareleri ve savcılıklar tarafından birçok ihlale maruz bırakılıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklu listesinde yer alan Abdürrahim Çetinkaya, koşulu salıverilme hakkı olmasına rağmen, cezaevi gözlem kurulu tarafından bu hakkı sürekli erteleniyor. Çetinkaya, 2007 yılında siyasi gerekçelerle tutuklanarak Siirt E Tipi Cezaevine konuldu. Burada 4 yıl tutulduktan sonra 2011 yılında İzmir Aliağa 3’nolu Cezaevi’ne, 2021 yılında ise halen tutulduğu Afyon 1 Nolu Cezaevi’ne sürgün edildi.
Ağır işkence gördü
Çetinkaya, 31 Ekim 2007’de gözaltında tutulduğu Emniyet Müdürlüğü’nde üç gün boyunca ağır işkence gördü. İşkence sonucu Çetinkaya’nın burnunun kırıldığı, işitme kaybı oluştuğu, testislerinde şişlik, kızarıklık oluştuğu, idrarından kan geldiği doktor raporlarıyla tespit edildi.
İşkence yapan 10 polis beraat etti
İşkenceden 3 yıl sonra 10 polis hakkında açılan davada Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara “delil yetersizliğinden” beraat verdi. Ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi, “eksik inceleme” nedeniyle 2012 yılında kararı bozdu. Dava yeniden görülmeye başlarken, Çetinkaya’nın avukatı Abdulhekim Gider, 2010’da, İçişleri Bakanlığı aleyhine 200 bin TL’lik tazminat davası açtı. Batman İdare Mahkemesi, iki yıl sonra, süre aşımı nedeniyle davayı reddetti. Danıştay 10. Dairesi, 11 Şubat 2015’te kararı bozdu. Dava açma süresinin polisler hakkında iddianamenin düzenlendiği 11 Haziran 2010’dan başladığı ifade eden Danıştay, dosyayı İdare Mahkemesine gönderdi.
Sürekli kanamaları var
İHD’nin açıklamalarına göre, Çetinkaya sürekli kanamalar yaşıyor, işkencede sonucunda testislerinden biri patladı, sürekli şişiyor. Çetinkaya, yaşadığı bu rahatsızlıklardan dolayı tuvalet ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.
Karaciğeri de iflas etti
Çezaevinde kaldığı süre boyunca safra kesesinde taş oluşan Çetinkaya’nın olması gereken ameliyatı henüz yapılmadı. Gastrit hastalığı olan Çetinkaya’nın midesinde sürekli iltihaplanma meydana geliyor ve bu sebeple yemek yemede zorlanıyor. Çetinkaya’nın ayrıca dizlerinde romatizma, astım nefes darlığı, kansızlık, gözlerinde yanma gibi sağlık sorunları mevcut. Ailesinin verdiği bilgilere göre, yapılan son tahlillerde doktorların, Çetinkaya’nın karaciğerin de iflas ettiğini söyledi. Çetinkaya’nın tedavisinin yapılması noktasında ise herhangi bir adım atılmıyor.
Şartlı salı verme kararı verildi uygulanmıyor
Çetinkaya’nın şartlı salıverilme tarihi 4 Nisan 2021 tarihi olmasına rağmen serbest bırakılmıyor. Çetinkaya, cezasını tamamlamasına rağmen cezaevi gözlem kurulu, disiplin cezalarını gerekçe göstererek serbest bırakılmayı ilkinde 8 ay, ikincisinde 3 ay, üçüncüsünde ise 6 ay erteledi.
‘Babamın hasretiyle büyüdük’
Çetinkaya’nın durumuna ilişkin konuşan kızı Zilan Çetinkaya, “Biz küçükken babam cezaevine girdi. Biz büyüdük babam hala cezaevinde. Baba hasretiyle büyüdük. Babam öyle bir hale gelmiş ki yemek yiyemiyor. Midesi ve bağırsakları tahrip olmuş cezaevinde kalacak durumda değil” dedi.
Serbest bırakılmasın
Babasının serbest bırakılmasına engel olmasına ilişkin Çetinkaya, “Üç defadır babam için gözlem kurulu toplanıyor. Serbest bırakılmasını bekliyoruz ama her defasında koşullu salıverilme hakkı erteleniyor. Aile olarak bu duruma çok üzülüyoruz. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Babam zaten kaç yıldır cezaevinde, artık dışarı çıkmasını istiyoruz. Zaten şu an babamın cezaevinde olması ne adalettir ne de hukuktur” diye konuştu.
ANKARA