Dev Tekstil’in raporuna göre, Çukurova’da oruç gerekçesiyle yemekler kaldırılırken, birçok işyerinde verilen yemekler ise kalitesiz. En çok ihlalde Antep başı çekerken, hak gaspları, baskılar ve işten atılmalarla halı sektörü dikkat çekiyor
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, iş kollarında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı Ramazan Bayramı nedeniyle verilen 9 günlük tatil, ekonomiyi hareketlendirme amacıyla alınsa da özellikle 7 milyon asgari ücretli açısından sevindirici değil. Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği’nin Mayıs ayı raporu, çalışma yaşamında var olan hak ihlalleri nedenilye işçilerin bayram sevinci yaşamadığını ortaya koyuyor. Rapora göre, çalışma yaşamında yaşanan baskılar düşük ücretler ve servis kazaları mayıs ayında da devam etti. Ek olarak bayrama ikramiye alarak girmek isteyen işçilerin umudunun gerçekleşmediğine yer verildi. İşçilerin tazminatsız, kendi istekleriyle çıkmaları için yapılan baskılar arttığına dikkat çekilen raporda, “İşçilerden ceza adı altında ücret kesintisi yapılmaktadır.
Halı firmalarında hak ihlali
Çukorova bölgesini kapsayan raporda çalışma yaşamındaki hak ihlalerinde Suriyeli akınına uğrayan Antep birinci sırada geliyor. Elde edilen verilere göre bu kenteki hak ihlali şikayeti gelen 11 işyerinden 8’i halı işi yapanlar. Halı firmalarının ortak özelliği, maaşların geç ve eksik ödenmesi. Yine fazla çalışmanın ve baskının olduğu işyerleri konumunda. Birçok işçinin maaşları, kanunda yer almayan gerekçelerle kesinti yapılıyor. Mesaiye gelmeyen işçilerin maaşlarında kesintiye gidiliyor. İşçilerin hakkını gasp eden firmaların arasında kamuoyunun yakından tanıdığı Angora Halı da bulunuyor. Angora Halı’da 400 olan işçi sayısı işten atılmalar sonrası Bayramda 220’ye inmiş durumda. Atılanların büyük bölümü tazminatlarını alamamış. Onu Tekstil firmaları izliyor. İşçi atmada FRM Tekstil de dikkat çekiyor. İşçiler iki ay sigortasız iki ya da deneme sürecinde gösterildikten sonra işten çıkarılıyorlar. Ramazan ayını fırsata çeviren kimi tekstil firmalarında yemekler kaldırılırken, kimilerinde yemeklerin kalitesi düştü. Yine işçilere bayram öncesi ya çok sınırlı göstermelik erzak verildi ya da maaşlarından çok az bir bölüm yatırıldı. İşçilerin can güvenliği sadece çalışma esnasında tehlikeye girmiyor. Tekstil fabrikalarında süre gelen güvencesiz çalışma koşulları işçilerin bindiği servislerde de devam ediyor. Mayıs ayında yaşanan 2 ayrı servis kazasında Antep’te 21 tekstil işçisi yaralandı. Yine mayıs ayında Malatya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde ki bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerin bindiği servisin kaza yapması sonucu 10 tekstil işçisi yaralandı.”
Zorla e-devlete baktılar
Adana’da By Yakamoz Tekstil’de kadınlara yönelik artan baskılar öne çıkarken, özellikle lavaboya çıkmanın günde ikiye indirildiği, çalışanlara sık sık haraket edildiği şikayetlerine yer veriliyor. Atlas Denim’de ise İşçilerden sendikaya üye olup olmadıklarını öğrenmek için zorla e devletleri alınıp durum kontrol ediyor.
Yemekler kaldırıldı
Binlerce işçinin çalıştığı Mersin Serbest Bölge’de tekstil firmaları Ramazan ayının gelmesiyle fırsatçılık yapmaktadır. Ünlü Zara ve H&M şirketlerinin işlerini yapan tüm tekstil fabrikalarında Ramazan ayı gerekçe gösterilerek yemekler kaldırılmış bulunuyor. Ayrıca birçok işyerinde iş güvenliği uygulanmadığına da yer veriliyor.
EKONOMİ SERVİSİ