Kürt işçilerin saldırıya uğramasına ilişkin açıklama yapan Sakarya Valiliği, bu yönde bir ihbar alınmadığını savunurken, işçiler ise jandarmanın olayla ilgili kendilerinden konum istediğini belirtti
Sakarya’da Kürt işçilere yönelik gerçekleştirilen saldırının görüntüleri ile birlikte yayınlanmasının ardından açıklama yapan Sakarya Valiliği olayı yalanladı. Olayın Sakarya’da değil 22 Ağustos günü Kocaali’de yaşanmış olabileceğini savunan Valilik, Sakarya’da jandarmaya bu yönde bir şikâyet gelmediğini iddia etti.
İşçiler bilgi verdi
Ancak Valiliğin açıklamasının aksine işçiler olayın yeni olduğunu aktardı. Ayrıca işçiler ile HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da görüştü. Dündar, işçilerin arasında yaralıların olduğunu söyledi. Sakarya Valiliği’nin açıklamasının doğru olmadığını kaydeden Dündar, “Görüştüğüm işçiler valiliğin açıklamasının yalan olduğunu, kendilerinin jandarmayı aradıklarını, ve onların da kendilerinden konum istediklerini söyledi. Köylülerin kendilerine saldırmak için toplandıklarını görünce jandarmayı beklemeden köyü terk ettiklerini aktardılar. Olay sırasında olay yerinde bulunanların çoğunun da kadın olduğunu aktardılar” dedi.
Olayın öncesinde de işverenin işçilere ‘it sürüleri halen ne bekliyorsunuz’ hakaretinde bulunduğunun kendisine aktarıldığını belirtti.
Meclis’e taşınacak
Bu arada HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, saldırıyı Meclis’e taşımak üzere soru önergesi hazırladı. Kaçmaz, önergesinde İçişleri Bakanı’na “Saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?” diye sordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde HDP’li Kaçmaz, iktidar ve çevrelerinin kullandığı nefret dilinin toplumu kutuplaştırdığına, bunun sonucunda ırkçı saldırılar ve cinayetler yaşandığına dikkat çekti.
Kaçmaz, hafta başında Meclis Başkanlığı’na sunacağı önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:
“* Sakarya’da Kürt işçilerin organize bir şekilde saldırıya uğradıklarından ülkenin İçişleri Bakanı olarak haberdar mısınız?
* Sakarya’da Kürt İşçilere saldıran kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
* İktidarlarınız döneminde kaç tarım işçisi benzer ırkçı saldırılara maruz kalmıştır? Bu saldırılar sonucu kaç tarım işçisi yaşamını yitirmiştir?
* Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen ve başka kimlikleri sürekli ötekileştiren ırkçı yaklaşımları önlemek için ne gibi politikalarınız vardır?
* Özellikle yaz aylarında başka kentlere çalışmak amacıyla giden Kürt işçilerin her türlü güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır?
* Saldırı anına ilişkin görüntüler kayıt altına alınırken Sakarya Valiliği ve Sakarya AKP Milletvekilinin aksini iddia etme çabalarının izahı nedir?”
Kaynak: MA