Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin iktidarın hazırlıkları sendikalarını ayaklandırdı. Türk-İş, DİSK ve KESK farklı illerde basın açıklamaları düzenledi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile işçi ve emekçilerin emeğinin karşılığı olan Kıdem Tazminatı Varlık Fonu’na devredilmek isteniyor. Buna karşın DİSK, KESK ve Türk-İş bulunduğu işyerlerinde eylem kararı aldı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepki göstermek amacıyla birçok kentte eş zamanlı açıklama yaptı. Açıklamaya KESK gibi kamu çalışanları sendikaları da destek verdi. DİSK ise örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklamaları ile hükümeti uyardı
İstanbul
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Odakule binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların yöneticilerinin yanı sıra birçok işçi katıldı. “Kıdem Tazminatıma Dokunma” pankartı açılan açıklamada sık sık “İş, ekmek yoksa barışta yok” ve “Kıdeme uzanan eller kırılsın” sloganları atıldı.
Ayrıca DİSK’e örgütlü işçiler ise Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun konuşması ile kıdem tazminatı girişimlerine tepki gösterdi. Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! Eğer kıdem tazminatımıza el uzatılırsa bugün başlayan bu yürüyüş, genel grevlere, genel direnişlere dönüşecektir!” diyerek hükümeti uyardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sendikalar kendi aralarında anlaşsın” açıklamasını hatırlatan Çerkezoğlu, “Sanki kıdem tazminatı tartışmaları bize aitmiş gibi ‘sendikalar kendi aralarında anlaşsın’ deniliyor. Biz sendikaların kıdem tazminatı için herhangi anlaşmamız yok, olmayacak da. Kıdem tazminatı tartışmalarını siyasi iktidar ortaya attı. Bunun sorumluluğu bize değil size aittir. Çıkıp sendikalara ‘neden anlaşmıyorsunuz’ demenin bir anlamı yok. ‘Kıdem tazminatını birilerinin insafına bırakmadan çözmek istiyoruz’ diyorlar. Bize anamızın ak sütü kadar helal olan kıdem tazminatının birilerinin insafına bırakılmaz. Kıdem tazminatını işveren ödemiyorsa buna en başta devlet müdahale etmesi gerekir ancak devlet bu tazminatı gasp etmek istiyor” dedi.
Giresun ve Samsun
TÜRK-İŞ, Giresun Meydanı’nda da kıdem tazminatının fona devredilme çalışmalarına tepki göstermek için açıklama yaptı. Açıklamaya TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların yanı sıra Türkiye Kamu Sen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. “Kıdem Tazminatına uzanan eller kırılsın” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Genel grev genel direniş”, “Fon fon dediler paraları yediler” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarının atıldı.
Grup adına basın metnini TÜRK-İŞ Giresun temsilcisi ve Tez Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın okudu. Ekonomideki mevcut sıkıntıların aşılması için çözümün yine işçide arandığını söyleyen Sayın, kıdem tazminatının masaya yatırılarak daha esnek bir çalışma düzeni getirilmek istendiğini belirtti. “Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir” diyen Sayın, kıdem tazminatının işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisi olduğunu aktardı.
Ankara
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) Ankara İl Temsilciliği, iktidarın kıdem tazminatını fona devretme girişimi karşısında basın açıklaması yaptı. Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Türk-İş Bölge ve İl Temsilcileri ile şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve konfederasyona bağlı sendika üyeleri katıldı. Türk-İş Genel Merkez binasına üzerine “Kıdem tazminatına dokunma” yazılı dev pankart asıldı.
Soysal mesafeye dikkat edilerek yapılan açıklamada konuşan Türk-İş Ankara temsilcisi Nihat Zengin, “Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapmak ve İşsizlik sigortası fonu kesintileri arttırılmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor” dedi.
81 ilde eylemlilik
Zengin, 81 ilde başlattıkları kampanyaya dair şu bilgileri paylaştı: “27 Haziran 2020 tarihinde Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda eylemlerin ilk adımı olarak bugün 81 ilde Türk-İş bölge ve il temsilcileri ile şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçilerin katılımıyla basın toplantıları düzenlenecek. Türk-İş’in kararı doğrultusunda ayrıca sendika binalarına, arabalara, işyerlerine, evlere ‘kıdem tazminatına dokunulamayacağına’ yönelik posterler asılacak. Türk-İş, 81 ilde 1.5 milyona yakın el ilanı da dağıtarak, yapılmak istenilen değişikliği herkese anlatacak.”
Adana
Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatına dair Adana’daki İnönü Parkı’nda açıklama yaptı. KESK, EMEP ve CHP yöneticileri de açıklamaya destek verdi. “Kıdem tazminatına dokunma” pankartı ile “Kıdem tazminatım kırmızı çizgimizdir” ve “Kıdem hakkımız gasp edilemez” dövizleri açıklamada açıldı. Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, hükümetin kıdem tazminatını kaldırarak yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni (TES) getirmek istediğini dile getirdi. Kıdem tazminatının gasp edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Gülnar, “Kıdem tazminatına dokunma” adlı bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.
Diyarbakır
Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Akkoyuncu Caddesi üzerindeki temsilcilik binası önünde yapılan açıklama yaptı. “Kıdem tazminatıma dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Fahri Zülfü Karakoç, yapılması planlanan düzenlemeyle kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılacağını belirterek, kıdem tazminatına ilişkin işveren ve işçi sendikalarından herhangi bir talebin gelmediğini söyledi.
İzmir’de eylem
İzmir’de bir araya gelen DİSK’li işçiler Kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimleri ne karşı basın açıklaması düzenledi. İşçiler Kıdeme uzanan eller kırılsın sloganları ile kararlılıklarını gösterdi.
DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan açıklamada şöyle konuştu:
“Salgın koşullarında dahi bir bütün olarak, sendikalı-sendikasız tüm işçilerin hak gaspına kalkışanlara karşı işçi sınıfının biriken öfkesini ve bu saldırıları püskürtme kararlılığını göstereceğiz .“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile işçi ve emekçilerin emeğinin karşılığı olan Kıdem Tazminatı Varlık Fonu’na devredilmek isteniyor.
Gebze
Gebze’de sabah saatlerinden itibaren fabrikalarında eylemlere başlayan DİSK’li ve Türk-İş’li işçiler, “Dokunma kıdeme, gideriz greve!” sloganları ile eylem düzenledi
HABER MERKEZİ