Emek Tarihi Konferansı’nın açılışında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfı hareketlerinin tarihsel bir süreçten geçtiğini belirtti
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) ve Tarih Vakfı tarafından düzenlenen Emek Tarihi Konferanslarının 4’üncüsünü “Türkiye’nin yakın tarihinde emek, toplum ve siyaset: 1980-2002” başlığı ile Fatih’te bulunan Tarih Vakfı binasında düzenlendi. 2 gün sürecek olan konferansa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜSTAV, Tarih Vakfı temsilciler ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.
‘Tartışmalar geleceğe ışık taşıyacak’
Konferansın açılışında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 21’inci yüz yılda Türkiye ve dünya işçi sınıfı hareketi açısından tarihsel bir süreçten geçtiklerini söyledi. Böylesi bir süreçte tarihi bilmek ve böylesi bir bilinçle geleceğe bakmak her zamankinden daha fazla önemli olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Çok önemli bir tarihsel kesitteyiz. Bu konferansta 2 gün boyunca bu tarihsel kesit konuşulacak. Ama kuşkusuz bu konuşulacak olan tarihsel kesit özellikle 20’inci yüzyılın son çeyreğinde sermayenin işçi sınıfıyla kurduğu masayı deyim yerindeyse tekme vurup dağıttıktan sonra bize yaşattığı yaklaşık 40 yıllık bir öykünün sonundan bakarak konuşuyoruz. Bu dünyada ve Türkiye’de mevcut sistemin her boyutu ile işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere vaat edebileceği hiçbir şey kalmadı. Bütün masalların bittiği dönemden ve 40 yıllık öykünün sonundan bakıyoruz geleceğe. O nedenle bütün bu tartışmalar geleceğe daha fazla ışık taşıyacaktır” diye belirtti.
DİSK tarihi kitaplaşıyor
DİSK’in 1967 yılında kurulduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, tarihin o anında sermayenin tüm gücüyle yaptığı saldırılarına DİSK kuruluşunun bir cevap olduğunu vurguladı. Bugünün dünyasında ve Türkiye’sinde bu cevabı üretme sorumluluğu ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Çerkezoğlu, DİSK’in 50 yıllık tarihini kitaplaştırma çalışması başlattıklarını ve kitabın konfederasyonun kuruluş yıl dönümü olan 13 Şubat tarihinde yayınlanacağını ifade etti. DİSK’in çok büyük bir tarih olduğunu belirten Çerkezoğlu, bu tarihi hem üyeleri ile hem de Türkiye işçi sınıfı ile paylaşacaklarını dile getirdi.
‘İşçilerle tartışacağız’
Emek tarihi konferanslarında konuşulan tartışılan konuların işçiler ile buluşturulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çerkezoğlu,“Bizim DİSK olarak bir başka sorumluluğumuz da buralarda yapılan konuşmaların ortaya çıkacak sonuçlarını işçilere ulaştırılması gibi bir sorumluluğumuzda var” diye konuştu.
Çerkezoğlu’nun ardından “Neo-Liberalizm karşısında Türkiye işçi hareketinin yükselişi ve düşüşü” konulu sunum yapan KHK ile ihraç edilen Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim üyesi Hakan Koçak, 1990 yıllardaki siyasal durum ve dönemin işçi hareketlerine değindi.
Tartışma konuları
İki sürecek olan konferansın ilk gününde “Sosyal güvenlik ücretler ve emek”, “1999 sosyal güvenlik reformu ve emek hareketinin tavrı”, “Dünya bankası projelerinde emekçiler”, “Finansallaşma ve gelir eşitsizliği: Türkiye örneği”, “Türkiye 1980 sorası dönem de ücretlerin gelişimi”, “Neo-Liberalizm, güvencesizlik ve beyaz yakalılar”, “Yayıncılık sektörünün esnek, kırılgan çalışma pratiği: Kadın çevirmenlerin çeviri işi ile ilişkilerine dair”, “1980’lerde TRT Neo-Liberal dönüşüm ve kadın yayıncılar”, “90 sonrası yaptığın işi sev ideolojisi nasıl norm oldu”, “Neo-Liberal dönem de basından medyaya dönüşüm ve medya sermaye kısmının değişimi”, “Sinema ve edebiyatta emek”, “1990’larda yeni Türk sinemasında emekçi öznenin kayboluşu: Küreselleşme ve festivalizm” ve “1980-2002 yılları arasında yayınlanmış edebi metinlerde kadınların çalışma yaşamına katılımı” konuları tartışılacak.