Salgına dair yaptıkları anketin sonuçlarını paylaşan Genel-İş Sendikası, 320 üyelerinin salgına yakalandığını açıkladı
Salgın sürecine ilişkin 3. Durum Araştırma Raporu’nu yayınlayan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, salgına yakalanan 320 üyelerinden 161’inin halkla teması en fazla olan temizlik işçisi olduğuna dikkat çekti. Sendika tarafından yapılan açıklamada, 44 şubeden 31’inde, üyelerinin virüse yakalandığı belirtildi.
Yüzde 80 belediye çalışanı
Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinde 27-29 Mayıs tarihleri arasında yaptığı anket sonuçlarına dayandırdığı raporda, salgına yakalanan sendika üyelerinin yüzde 80’nin belediye şirketleri çalışanı, yüzde 8’i hastane işçisi, yüzde 4.5’i kadrolu belediye işçisi, yüzde 4.2’si konut işçisi ve yüzde 3.2’si de üniversite işçisi denildi.
‘Hastaneler tehlikeli’
“Üye oranımızla hastalığa yakalanan işçi oranı kıyaslandığında, salgın sürecinde en tehlikeli işyerlerimizin hastaneler olduğu görülmektedir” denilen raporda, 18 kadrolu belediye işçisi, 302 belediye şirket işçisi, 31 hastane işçisi, 15 konut işçisi ve 12 üniversite işçisine virüs tanısı konulduğu belirtildi. Salgın teşhisi konulan 302 belediye şirket işçisinin 161’inin temizlik işçileri olması da dikkat çekti
‘Halka temas arttırdı’
“Belediyede Covid-19 vakası konulan üyelerimiz yarısı temizlik biriminde çalışmaktadır” bilgisine yer verilen raporda, “Belediyelerde özellikle halkla temasın yüksek olduğu, yakın çalışmanın olduğu, iş yükünün arttığı ve önlemlerin yetersiz olduğu birimler, en çok Covid-19 tanısının konulduğu birimler olmuştur” denildi.
‘Saldırılara son verilmeli’
İşçiler için gerekli önlemlerin alınması, ücretsiz izinlerin dayatılmaması, yıllık izinlerin kullandırılmaması, koruyucu ekipmanların kullandırılması gerektiğinin altı çizilen raporda alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı: “Testlerin ücretsiz ve yaygın biçimde yapılması, Mesai saatlerinin salgın koşullarına göre kısaltılması, dönüşümlü ve uzaktan çalışma yapılması, Ücretli ve idari izinli sayılanların yol-yemek ücretlerinin kesilmesine son verilmesi, Tehlike ve riskin yüksek olduğu alanlarda çalışanlara risk primi verilmesi, Salgının ikinci dalgasına karşı işyerlerinde şimdiden komitelerin kurulması, Salgın süreci kullanılarak üyelerimizin sendikal tercihlerine yöneltilen saldırılara son verilmesidir.”
EKONOMİ SERVİSİ