Çukurova Bölgesi’nde işçi derneklerinin “işe çıkmama” kararını duyurduğu sırada gözaltına alınan GİŞ-DER Başkanı Abdülselam Kutlu, ‘PKK yandaşı’ yapıldı
Çukurova Bölgesi’nde bulunan işçi dernekleri ile Akdeniz İhracatçılar Birliği (AİB) arasında 2020 yevmiye ücretlerinin belirlenmesi görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine işçiler “İşe çıkmama” kararı aldı. Adana, Mersin, Ceyhan, Tarsus, Hatay, Dörtyol ve Erzin’de bulunan işçi derneklerinin ortak kararıyla alanına “İşe çıkmama” çağrısı hakkında işçi duraklarında işçilere bilgi verirken Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdülselam Kutlu ve iki üyesiyle birlikte 15 Eylül’de gözaltına alındı. İhbar üzerine gözaltına alınan 3 kişiden 2 kişi serbest bırakılırken Kutlu’nun ifadesinin alınmadığı ve dosyasına gizlilik kararının getirildiği öğrenildi.
Örgütlenme haktır
Konuya ilişkin MA’dan Ömer Akın’a konuşan Kutlu’nun avukatı Sebahat Gençtarih, müvekkilinin yasal haklarını kullandıkları sırada bir kişinin ihbarı üzerine gözaltına alındığını söyledi. Müvekkilinin “PKK üyeliği ve örgüt isimi kullanılarak tehdit” iddiasıyla gözaltında tutulduğunu belirten Gençtarih, “Dosyada gizlilik kararı var bunun için dosyaya yönelik bir belge görmedik. Kolluktaki diğer müvekkillerimin ifade işlemlerinde kendilerine yöneltilen sorulardan anladığımız kadarıyla müvekkillerimin bir aracı durdukları ve onlara ‘partiden geliyoruz, hiç kimse işe gitmeyecek’ diyerek zorlama yaptıkları iddia ediliyor. Yine bir başka iddiaya göre bir aracı zorla durduklarını ve araçta var olan Türk bayrağını işaret ederek, ‘sizin ne olduğunuzu biliyoruz’ şeklinde ifadeler kullandıkları iddia ediliyor” diyerek müvekkillerine yöneltilen suçlamalara dikkati çekti. Müvekkillerinin bu iddiaları yalanladıkları ve iftira olduğunu belirttiğini aktaran Gençtarih, “Bu eylem ile ilgili olarak müvekkilimizin yasadışı bir şey yapmasına gerek yok. Bağlı oldukları bir dernek var. Adana, Mersin, Tarsus, Dörtyol, Erzin’de bulunan dernekler ortak bir bildiri yayınlamışlar. Bu bildiri sonucunda 90 bin işçi bu eyleme destek vermiştir. Derneğin haklı bir iş yaptığı ortadadır. Mersin dışındaki diğer dernek başkanları da işe gidenlere bu konuda bilgilendirme yapmaktadır. Örgütlenme anayasal bir haktır. Müvekkilim anayasal hakkını kullandığı için PKK yandaşlığıyla suçlanıyor” dedi.
‘Olay PKK’ye bağladılar’
Kutlu’nun daha önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akdeniz İlçe Eşbaşkanlığı yaptığını ve politik gerekçelerle yargılandığı için terörize edildiğini ifade eden Gençtarih, şunları söyledi: “Amaçları işçilerin bu eylemini gölgelemektir. Suçun şahsiliği gereği kişi her işlediği suçtan müstesna olarak yargılanır ve sizin geçmişte herhangi bir suçtan dolayı yargılanmış olmanız veya ceza almış olmanız şuan yapmış olduğunuz eylemle bağdaştırılamaz. Yapılan eylem haklı bir eylemdi ve gözaltı yapmak için gerekçe yoktu. Olayı PKK’ye bağlamak için bir suçlama yapmak gerekiyordu ve bunun için bayrak iddiasını ortaya attılar. Gözaltı gerekçesini bizim gördüğümüz kadarıyla böyle bir şey kullanılmış. Bu durumu bir işverende yapmış olabilir, malı zarar görmüş biri de yaptırmış olabilir. Gerçekte olmayan yalan bir ihbardır.”
HABER MERKEZİ