Amerika Birleşik Devletleri’nin Virgina eyaletinde toplanan göstericiler, ülkedeki ‘beyaz ırkın üstünlüğünü’ protesto etti
Virginia eyaletinin başkenti Charlottesville’de geçen yıl düzenlenen neo-Nazi mitingini protesto ederken yaşamını yitiren Heather Heyer anısına düzenlenen yürüyüş, polise ve ırkçılığa karşı gösteriye dönüştü. Euronews’in haberine göre, Virginia Üniversitesi’nde toplanan çoğunluğunu sol görüşlü ve ırkçılık karşıtı eylem gruplarının oluşturduğu göstericiler üniversitede de hakim olan “beyaz ırkın üstünlüğü” anlayışının sona erdirilmesini talep etti. Beyaz ırkın üstünlüğünün Amerikan toplumunun DNA’sında olduğunu belirten “Siyahların Hayatı Önemlidir” (Black Lives Matter) hareketinin Charlottesville lideri Doçent Doktor Lisa Woolfork, geçen yıl Charlottesville’de yaşananları bunun bir patlaması olarak değerlendirdi.
Göstericilerin üzerine araba sürdü
Ağustos 2017’de iç savaşın kölelik yanlısı güney cephesinden bir komutanın heykelinin kaldırılması bahanesiyle bir araya gelen grupların gösterisi “Sağı Birleştir” adıyla neo-Nazi ve ırkçı mitinge dönüştü. Grup, yasadışı ırkçı örgüt Klu Klux Klan’ı anımsatacak şekilde ellerinde meşaleler taşıyarak ve antisemitik ve ırkçı sloganlar atarak üniversite kampüsünde ilerledi, eylemi protesto etmek üzere toplananlara saldırdı. Irkçı gruptan James Alex Fields Jr. adlı kişinin arabasını protestocu grupların üzerine sürmesi sonucu 32 yaşındaki Heather Heyer hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. Kasten adam öldürmekten yargılanan Fields’ın davası Kasım ayında görülmeye başlayacak. Öte yandan geçen yılki mitingi düzenleyicinin bu yıl Charlottesville’e girmesi yasaklanırken, kendisine bugün başkent Washington’da yapılacak bir gösteri için izin verildi.
İsrail vatandaşı binlerce Filistinli, Yahudi olmayan İsraillileri ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürdüğü belirtilen tartışmalı “Yahudi ulus devlet yasası”nı protesto etti. Başkent Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nda toplanan binlerce Filistinli, gösteri yürüyüşü öncesi akşam namazını kıldı. Ardından meydandan İsrail müzesine doğru yürüyüşe geçen göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Herkese adalet”, “Burası herkesin evi” ve “Yasayı iptal edin” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler sık sık “Gazze’de karar alındı, ne diyalog ne müzakere” ve “Dava devlet ve kimlikle çözülür” sloganları attı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ırkçı yasa aleyhine de sloganlar atan göstericilerin, Netanyahu’nun resminin yer aldığı “Suç bakanı” yazılı pankart taşıması da dikkati çekti. Katılımın yoğun olduğu gösteriye, yasaya karşı çıkan çok sayıda Dürzi ve İsraillinin de destek verdiği görüldü. Bu arada Netanyahu, twitter hesabında, gösterilerde çok sayıda Filistin bayrağının dalgalandığı bir video kaydını, “Ulus yayasının gerekliliğine dair daha iyi bir kanıt yoktur.İsrail bayrağını gururla taşımaya devam edeceğiz” ifadeleriyle paylaştı.
Yahudi Ulus Devlet Yasası
İsrail meclisinde 19 Temmuz’da çok az bir oy farkıyla kabul edilen “Yahudi Ulus Devlet Yasası”, iki farklı vatandaş modeli öngörüyor. Buna göre, 8 milyonu aşkın nüfuslu ülkenin yüzde 20’den fazlasını oluşturan Arapların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği kaydediliyor. Yahudi Ulus Yasası’na karşı ilk olarak ülkede yaşayan Dürzi toplumu tepki göstermiş ve bir protesto gösterisi düzenlemişti.
CHARLOTTESVİLLE – TEL AVİV