İranlı mülteciler Omar Minaei ve Siamak Bahrami, Ankara’daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde nöbet eylemine başladı
İran’dan kaçıp Türkiye’ye iltica eden İranlı mülteciler Omar Minaei ve Siamak Bahrami, iltica süreçlerinde ülke transfer aşamasına geldikleri halde taleplerini değerlendirmeyen Ankara’daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) binası önünde nöbete başladı.
ETHA’nın haberine göre Omar Minaei ve Siamak Bahrami, “İçinde bulunduğumuz bu kaotik durumdan çıkmak mülteciler olarak en temel hakkımız” dedi.
Omar Minaei, yürüttüğü demokratik kitle çalışmaları ve sendikal faaliyetler dolayısıyla ortaya çıkan tutuklanma riskine karşı eşi ve iki kızıyla birlikte 2017’de İran’dan kaçıp Türkiye’ye geçtiğini söyledi. Yaklaşık 18 yıldır işçi hakları, insan hakları aktivisti olduğunu kaydeden Omar Minaei, dosyası yaklaşık 2 buçuk yıl önce ülke transfer aşamasına geldiği halde BMMYK’nın “içeri girip dilekçe iletmelerine bile izin vermediğini” ifade etti. Omar Minaei, “Talebimiz mektubumuzu bizden alarak koşullarımızı dikkate almaları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile ilgili sözleşmelere göre tehlike altındaki mülteciler olarak haklarımızı tanıyıp bizi üçüncü bir ülkeye göndermeleri” dedi.
Yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de bulunduğunu ve yaklaşık 6 yıl önce de iltica başvurusunun kabul edildiğini belirten Siamak Bahrami de yasal olarak ülke transfer aşamasına geldiklerini ifade etti: “Ne yazık ki BM, üçüncü bir ülkeye gitmek için verdiğimiz hiçbir mektubumuza ve dilekçemize cevap vermedi. Tek isteğimiz, içinde bulunduğumuz bu kaotik durumdan bir an önce çıkmak. Bence bu bizim hakkımız, mülteci olarak en temel hakkımız.”
Bahrami, Göç İdaresi tarafından kendisine Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun (YUKK) 62’nci maddesi uyarınca kendisine “şartlı mülteci” statüsü tanındığı belirtti.
ANKARA