İran ve Rojhilat’a genel grev devam ediyor, grevlere katılması beklenen üniversite öğrencilerinin ise peş peşe yaşadığı zehirlenmeler ‘şüpheli’ olarak açıkladı
Molla rejimine karşı Jîna Emînî’nin katledilmesiyle 16 Eylül’de başlayan halk isyanı devam ediyor. Yüzlerce kişinin katledildiği ve yine binlerce kişinin gözaltına alındığı eylemler yaklaşık 3 aydır kesintisiz devam ediyor.
Kepenkler açılmadı
Eylemler kapsamında geçtiğimiz günlerde ilan edilen genel grev ise Rojhilat ve İran kentlerinde devam ediyor. Genel grev kapsamında Urmiye, Sine, Kirmaşan, Sine, Seqiz, Bane, Kamyaran, Dolan, Dîwander, Merîwan, Bokan, Mahabad, Ciwanro, Pawe, Rewanser, Kirmaşan ve daha birçok Rojhilat kentinde esnaflar kepenklerini bugün de açmadı.
Kente ambargo uygulanıyor
İran rejimi ise genel grevi sonlandırmak için harekete geçti. Devrim Muhafızları Ordusu’nun talimatıyla Ciwanro kentine eşya ve gıda malzemesi gönderilmesi yasaklanırken, kent ambargo altına alınmak isteniyor.
40’ıncı gün anması eylem dönüştü
Mahabad kentinde ise dün, eylemlerde katledilen yurttaşların kırkıncı gün anmaları gerçekleştirildi. Yüzlerce yurttaşın katıldığı anma törenleri akşama doğru protesto gösterilerine dönüştü.
Tahran’ın birçok kentinde de eylemler düzenlendi. Bender Ezel’de bir eylemcinin rejim güçlerince katledilmesi sonrası halk sokaklara inerek protesto gösterilerini daha da büyüttü.
2 haftada bin 200 zehirlenme
Öte yandan üniversite öğrencilerinin de genel greve katılması beklenirken, Yarı resmi İran Öğrenci Haber Ajansı’nda (ISNA) yer alan haberde, İsfahan Teknoloji Üniversitesi, Kerec Harezmi Üniversitesi, Arak Teknoloji Üniversitesi ve Tahran Allame Tebatebai Üniversitesi olmak üzere 4 üniversitedeki öğrencilerin geçen hafta zehirlenme belirtileri gösterdiği belirtilirken bu durum “şüpheli” olarak açıklandı.
Grevler öncesi olmasına dikkat çekildi
İran’da Öğrenciler, “zehirlenme vakalarının, planlanan 3 günlük yönetim karşıtı protestolardan hemen önce yaşandığına” dikkati çekerek söz konusu vakaları “şüpheli” olduğunu ve 2 haftada 4 üniversitede bin 200 öğrencinin zehirlendiğini belirtti. İran Öğrenci Birliğinin Telegram hesabından paylaşılan mesajda, “zehirlenme vakalarının, planlanan 3 günlük yönetim karşıtı protestolardan hemen önce meydana geldiğine” dikkat çekildi.
En az 448 ölüm gerçekleşti
İran Güvenlik Konseyi ise 3 Aralık’ta, toplam ölü sayısının 200’ü aştığını açıklarken, Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım’da yayımladığı raporda, eylemlerde 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti.
DIŞ HABERLER