Irak’ta süren gösterilerde birçok şeyden sorumlu tutulan İran yönetimine yönelik öfke artıyor. Abdulmehdi’nin istifasından sonra başkanlık için ismi geçen Saadi, İran’ın ABD’ye yakın olmakla suçladığı bir isim
Irak Başbakanı Adil Abdulmedi’nin istifasının meclis tarafından kabul edilmesi Irak’ta 3. ayına giren son protesto dalgası sürerrken göstericiler İran’ın Necef Konsolosluğunu bir haftada 2. kez ateşe verdi. Şii partiler yeni başbakan için toplandı. Necef’teki İran Konsolosluğu’nun ilk yakılması sırasında personel arka kapıdan kaçarak canını kurtarmıştı. Sonrasında Irak devlet güçlerinin protestoculara öldürücü güçle yanıt vermeyi tırmandırması, Irak çapında 60’dan fazla protestocunun ölmesiyle sonuçlanmıştı. Bu da Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifasına yol açmıştı. Necef’teki şiddetli çatışmaların yanısıra protestolar ülke çapında devam etti. Sputnik’in haberine göre göstericiler Necef Konsolosluğunu bir haftada 2. kez ateşe verdi.
Yeni başbakan
İstifa etmek zorunda kalan Adil Abdulmehdi sonrası yeni başbakanı belirleme arayışları başladı. Yeni başbakanın Şii partilerin desteğini alan biri mi yoksa sokağın talebi doğrultusunda bağımsız bir isim mi olacağı tartışılıyor. Bağdat’ta Şii partiler Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim’in evinde toplandı. Toplantıya Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile diğer Şii grupların temsilcileri de katıldı. Yeni başbakan arayışına yönelik görüşmelerin yapıldığı toplantıya İran’ın Bağdat Büyükelçisi İreç Mescidi’nin de katıldığı öne sürüldü. Terörle Mücadele Kurumunun başındayken Abdulmehdi tarafından “sürpriz” bir kararla görevinden azledilmesi tartışma yaratan General Abdulvahap Saadi de yeni başbakan olarak adı geçen isimlerden. Ancak Tahran’ın “ABD’ye yakın olmakla” suçlandığı Saadi’ye sıcak bakmadığı biliniyor.
BAĞDAT