Tahran yönetimi, krizden çıkış için ‘yerli üretimi’ destekleme kararı aldı. Aynı ürünlerin ithalatını yasaklaması Türkiye’nin aleyhine olacak
ABD ambargosu ile derinleşen ekonomik krizi rahatlatmak için İran yönetimi yeni kararlara imza attı. İran Meclisi, iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan “benzer” malların ithalatını yasakladı. Jamaran haber sitesine göre, İran Meclis’inde onaylanan yasak uygulaması, 21 Mart 2021 tarihine kadar sürecek. Karar, İran’la ticaret hacmi büyük olan Türkiye’yi olumsuz etkileycek. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz da İran Meclisi’nde önceki gün onaylanan yasa tasarısının, Türkiye’nin İran’a ihracatının önemli oranda zarar görmesine neden olacağını söyledi. Bir süre önce ülkede üretimi yapılan ürünlere benzer yabancı ürünlerin; televizyon, radyo, gazete ve bilboard gibi her türlü yazılı, görsel ve basılı alanda reklamının yasaklandığını hatırlatan Çayabatmaz, “İran Meclisi’nin bu kararıyla ithalatın önü tamamen kesilmeye çalışılıyor” diye konuştu. Türkiye’nin İran’a ihracatının daha çok tüketim malları üzerinden olduğunu ifade eden Çayabatmaz, “Tekstil, beyaz eşya, gıda, sağlık malzemeleri ve kozmetik ürünleri İran’a en çok sattığımız ürünlerdir. İran Meclisi’nin aldığı kararla bu ülkeye ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir” açıklamasını yaptı.
61 ürün yasaklanmıştı
Çaybatmaz, İran’ın daha önce bin 339 malın ithalatını yasakladığını, bunlardan 61’inin Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürünler olduğunu belirtti.
Ticaret Merkezi kapandı
İran ile ticaret alanında bir süredir yaşanan bu daralma sonucu büyük beklentilerle açılan ticaret merkezinin de kapanmasına yol açtı. Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, İran’a açılan ilk Türk Ticaret Merkezi’nin (TTM) 18 ayda kepenk indirdiğini yazdı. Ülker, konuya ilişkin olarak görüştüğü kaynakların Dubai’de de işlerin pek yolunda olmadığını söylediğini aktardı.
TAHRAN/İSTANBUL