Irak’ın başkenti Bağdat’ta Adil Abdulmehdi hükümetine karşıtı göstericiler birçok yolu trafiğe kapatarak sivil itaatsizlik eylemi başlattı
Irak’ın başkenti Bağdat’ta Tahrir Meydanı’nda halkların nöbeti sürüyor. Gece-gündüz insanlar akın akın alana giriyor ve hükümete yozlaşmış yönetime, yozlaşmış bürokrasiye ve İranHaşdi Şabi baskısına karşı öfkesini dile getiriyor. Protestocular, Dicle’nin iki yakasında yönetime, asker-polis müdahalesine karşı seslerini yükseltiyor. Lastik yakılan bazı köprüler trafiğe kapatıldı. Basına yansıyanlara göre, Sadr bölgesinde bir grup protestocunun halkın sivil itaatsizlik eylemine katılması çağrıları yapması dakarşılık buldu. Bağdat’ın Risafa yakasında Sadr bölgesi ile birçok noktasında protestocular yolları kapatarak sivil itaatsizlik eylemine de başladı. Vasıt ve Nasiriye vilayetlerinde bir grup göstericinin ana yolları özel araçlarıyla kapatarak eyleme katıldığı basına yansıdı. Tahrir Meydanı göstericilerinden bir grup genç de, tepkilerini ortaya koymak için alt geçit tünelinin duvarlarına siyah beyaz ve renkli resim ile karikatürler çizdi. Kadın göstericiler, protestoların simgesi haline gelen “Tuk Tuk” isimli motor taksi çizimleri de göze çarptı.
İran etkisi tehlikede Euronews haberine göre Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’da araştırmacı Neil Quilliam, “Bu eylemler, İran’ın Lübnan ve Irak’taki çıkarlarını tehdit ediyor çünkü milli karaktere sahip olan bu gösterilerin hedefinde mevcut siyasi düzen var. Bu düzen, İran destekli gruplar tarafından ayakta duruyordu” ifadelerini kullandı. London School of Economics’te Ortadoğu siyaseti profesörü Fawaz Gerges, “Göstericilerin hedefinde İran’ın yerel müttefikleri olan silahlı kuvvetler de var” açıklamasını yaptı. Paris’te bulunan siyasal bilimler enstitüsü Science Po’da araştırma görevlisi Clement Therme ise, halkın İran’ın müdahalesinden haberdar olduğunu ve bundan rahatsızlık duyduğunu belirtiyor. Irak’ta yapılan eylemlerde “İran dışarı! Irak özgür kalacak” sloganları atan göstericiler İran bayrağı yakarken görüntülenmişti.
Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek, yeterli elektirik, su ve gıdaya erişim sağlanması amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde 1 Ekim’den beri gösteriler düzenliyor. Eylemciler, Erbain Törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 24-25 Ekim’de tekrar başlamıştı.
Bush’a ayakkabı fırlatan gazeteci: Dünya neden sessiz?
ABD eski Başkanı George W. Bush’a basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatın Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi de gösterilerde yeniden sahneye çıktı. Euronews’e konuşan Muntazar elZeydi, “Özgür dünya neden bu olaylara sessiz kalıyor? Gösterilerin başlamasında bu yana 1200’den fazla kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden gelen cılız bir iki açıklama haricinde herhangi bir kınama mesajı duymadık” diyerek tepkisini dile getirdi. Gazeteci ayrıca “Bu hükümet ülkeye yıkım getirdi. Bugün, siyasi rejimin düşmesini ve hükümetin son bulmasını istiyoruz… İran’dan, Suudi Arabistan’dan, Türkiye’den nefret etmiyoruz. Ama bizim mesajımız açık: Ülkemize müdahale etmeyi bırakmalılar. Irak halkı özgür bir halktır” dedi. Bush, 2008 yılında Irak ziyareti sırasında Iraklı gazeteci el-Zeydi’nin ayakkabılı saldırısına uğramıştı. Gazeteci, dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin yanında duran Bush’a, “Bu Irak halkının sana hoşçakal öpücüğü, seni köpek” demişti.
Kasım Süleymani Bağdat’a gidince…
Kerkük gibi birçok yerin işgalinden ve katliamlardan sorumlu olan İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin bir kez daha sahneye çıktığı konuşuluyor. Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı habere göre Irak’ta protestoların patlak vermesinden bir gün sonra Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani gece geç saatlerde Bağdat’a gitti. Yeşil Bölge’ye helikopterle giden Kasım Süleymani başbakan yerine bir grup üst düzey güvenlik yetkilisiyle yapılan toplantıya başkanlık etti. AP’ye konuşan ve Kasım Süleymani’nin katıldığı toplantıyla ilgili bilgi sahibi olan iki üst düzey yetkiliye göre, Kasım Süleymani Iraklı yetkililere “Biz İran’da protestolarla nasıl başa çıkılacağını biliyoruz. Bunlar İran’da da yaşandı ve biz kontrol altına aldık” dedi. Süleymani’nin Bağdat ziyaretinden bir gün sonra, müdahale şiddetlendi. Kimliği belirsiz keskin nişancıların göstericileri başından ve göğsünden vurduğu olaylarda bir haftadan daha kısa bir sürede yaklaşık 150 gösterici hayatını kaybetti.
BAĞDAT