Irak’ta Kişisel Statü Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğe yönelik tepkiler devam ediyor. Kadın hakları aktivistleri yasa değişikliğinin Irak’ı onlarca yıl geriye götüreceğini ifade ediyor. Yapılmak istenen değişiklik çocuk yaşta evliliğin önünü açıyor
Irak Parlamentosu Kişisel Statü Yasası değişiklik önergesinin görüşüldüğü üçüncü oturumda Sünni, Şia ve Kürtler arasında bir uzlaşıya varılamadı ve görüşmeler ertelendi. Parlamentonun yasa değişikliğini üçüncü kez görüşmek üzere toplandığında yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Kadın hakları aktivistleri 1959 sayılı Irak Kişisel Statü Yasası’nın 188’inci maddesinde yapılmak istenen değişiklik önerisine konuştu.
‘Irak onlarca yıl geriye gidecek’
Kadın hakları aktivisti Taban Abdullah Kişisel Statü Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğin Irak, Bölge ve uluslararası düzeyde tepkilere neden olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kişisel Statü Yasası’nda değişiklik önerisi siyasi bir konudur. Eğer yasa yürürlüğe girerse özellikle çocuk yaşta evlilikler, miras ve velayet konularında Irak onlarca yıl geriye gidecek. Bazı siyasi taraflar yasayı değiştirmeye çalışıyor. Yasa yürürlüğe girerse Irak toplumu bundan olumsuz etkilenecek.”
Bugüne kadar gerek kadın örgütleri nezdinde gerekse de siyasi alanda yasa değişikliğine karşı istenilen düzeyde bir tepkinin gelişmediğini belirten Taban Abdullah, “Eğer yasa değişikliğinin önüne geçilmezse kadınların uzun yıllardır verdiği mücadele sonucu elde ettiği kazanımları boşa gidecek ve sonrasında kadın aleyhine daha farklı adımlar atılacaktır. Bu nedenle yasa değişikliğinin önüne geçilmelidir,” dedi.
‘Halk sokaklara çıkıp tepki göstermeli’
Kadın hakları aktivisti Fevziye Salih ise yasa değişikliğine sokakta tepki gösterilmesi gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kadın örgütleri Kişisel Statü Yasası’nda değişiklik önerisini reddediyor. Yasa değişikliğine karşı, seminer, panel vb. etkinlikler düzenlenmelidir. Yine toplumun önerileri alınıp kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Tabi en önemlisi halk sokaklara çıkıp yasa değişikliğine karşı tepkilerini dile getirmelidir.”
Irak parlamentosu 4 Ağustos günü bazı Şii grupların 1959 tarihli 188 sayılı yasada değişikliği öngören teklifini görüşmek üzere toplandı ancak gelen tepkiler üzerine görüşmeler ertelendi. 12 Eylül’de ikicisi düzenlenen oturum salt çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle gerçekleştirilemedi. Üçüncü oturumun gerçekleşmesi durumunda yasa tasarısı yürürlüğe girecek.
Yasada kız çocuklarında 9, erkek çocuklarda ise 15 yaş sınırı getirilerek çocuk yaşta evliliklerin önü açılıyor. Yine kadınların velayet, boşanma, miras gibi birçok konuda hakları ihlal ediliyor.
Kaynak: ROJNEWS