Kuraklık ile karşı karşıya olan Irak, Türkiye’den Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı havzasına daha büyük miktarlarda su salmasını istedi
Küresel ısınma ve çölleşmenin etkilerine karşı en savunmasız ülkeler arasında değerlendirilen Irak, Türkiye’nin nehirlerin akışını azaltan barajlar nedeniyle daha ağır şekilde etkileniyor. Irak, Türkiye’den bırakılan su miktarlarını gözden geçirmesini istedi.
Rojnews’in haberine göre Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi El Hamdani, 16 Temmuz 2022 Cumartesi günü Türk Cumhurbaşkanı’nın Irak özel temsilcisi Veysel Eroğlu ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi. Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre her iki yetkili, “Dicle ve Fırat nehirlerinden Irak’a gelen su miktarını” tartıştı.
Açıklamada, “Bakan Hamdani, Irak’ın mevcut su sıkıntısının üstesinden gelebilmesi için Türk tarafından salınan su miktarlarını gözden geçirmesini istedi” denildi.
Açıklamaya göre Türkiye “mevcut rezervlere bağlı olarak önümüzdeki günlerde salınan su miktarını artırma” mesajını göndermeye hazır olduğunu söyledi.
İki taraf, Türkiye’deki barajlarda “su rezervlerini yerinde değerlendirme” yetkisine sahip bir “Irak teknik heyetinin” yakında ziyarette bulunması konusunda anlaştı.
Yağışların azalmasıyla Irak, art arda 3 kurak yıl yaşadı. Yetkililer, 42 milyon nüfuslu ülkede ekili tarım alanlarını yarıya indirdi.
Su rezervleri
Irak haber ajansı INA’nın 13 Temmuz Çarşamba günü yayınladığı bir habere göre Iraklı bir yetkili, “Su rezervleri geçen yıla göre yüzde 60 azaldı” dedi. Yetkili, Dicle ve Fırat’tan gelen mevcut su seviyesinin, son 100 yılda ülkeye gelen ortalama su miktarının yüzde 35’i kadar olduğuna dikkat çekti.
BAĞDAT