Hollanda Danıştay Mahkemesi, rütbeli bir TSK mensubunun sığınma talebini 1990’lı yıllarda Kürt bölgelerinde “insanlığa karşı suçlar” işlediği gerekçesiyle reddetti.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) eski bir mensubu, Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı’na yaptığı sığınma başvurusu sırasında, kendisiyle yapılan mülakatlarda 1994 ve 1995 yıllarında Kürt bölgelerinde görev yaptığını anlattı.
Göçmenlik Bakanlığı, TSK’nin özellikle 1994 ve 1995 yıllarında Kürt bölgelerinde “insanlığa aykırı suçlar işlemiş” olduklarını gerekçe göstererek, sığınma talep eden askerin başvurusunu reddetti. Ret cevabının ardından askerin avukatı, kararı Amsterdam Bölge Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme insanlığa karşı işlenen suçlarda yalnızca özel kuvvetlerin sorumlu olduğunu ifade ederek, ret kararını kabul etmediğini açıkladı.
Göçmenlik bakanlığı: İnsanlığa karşı suçlar işlendi
Buna karşı Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı, kişinin “insanlığa aykırı suç işlediğinde” ısrar ederek bir üst mahkeme olan Danıştay’a başvurdu.
Göçmenlik Bakanlığı üst mahkemede verdiği savunmasında, “Elimizde olan raporlarda Türk güvenlik kuvvetlerinin ve ordusunun özellikle 1994 ve 1995 yılında Güneydoğu’da insanlığa karşı suçlar işledikleri yönündedir. Sığınma talep eden kişi mülakatlarda verdiği ifadelerde rütbesi ve yaptığı görevlerden dolayı en azından insanlığa karşı işlenen bu suçları bilmesi gerekirdi. Bu görevi yaparken yaşananları bilmemesi inandırıcı değil” ifadeleri dikkat çekti.
Danıştay, sunulan raporu haklı bularak, kararını şöyle açıkladı: “Hem ordunun hem jandarmanın köylerin boşaltılmasına birebir müdahaleleri oldu. Bundan dolayı Göçmenlik Bakanlığı’nın savunduğu argümanlar doğrudur. İlk mahkemenin aldığı ise karar yanlıştır.”
Danıştay, bu kararın 1990’lı yıllarda Kürt bölgelerinde görev yapmış tüm asker ve polisler için geçerli olduğuna hükmetti.
HABER MERKEZİ