Kriz ve salgınla insanların işsiz kalma endişesi de artmaya başladı. Türkiye’de ise her 3 çalışanın 2’si işsiz kalmaktan endişe duyuyor
Korona salgının devam etmesi ve özellikle Türkiye’deki ekonomik krizle yurttaşlar işsiz kalma endişesi yaşarken, dünyada yapılan bir araştırma birçok insanın aynı endişelerinin arttığına dikkat çekti. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 27 ülkede yaptığı araştırmaya göre halen bir işi olan insanların yarısından fazlası önümüzdeki 12 ay içinde işini kaybetmekten korkuyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 64. Uluslararası kuruluşlar, dünya ekonomisini felç eden koronavirüs döneminde ülkelerin uyguladığı ekonomik tedbirlerin iflasları ötelediğini, zombi şirketlerin sayısının çoğaldığını öngörüyor. İflasların önemli bir kısmının 2020 yılı sonunda ve 2021 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi bekleniyor. Dolayısıyla işini kaybetme endişesi en az koronavirüs korkusu kadar çalışanları etkisi altına almış durumda
Türkiye 8. sırada
WEF’nin araştırmasına göre, çalışan yetişkinlerin yarısından fazlasının (yüzde 54) önümüzdeki 12 ay içinde işlerini kaybedeceklerinden korkuyor. 27 ülkede yapılan ankete göre, Türkiye’de ise her 3 çalışanın 2’si endişeli olduğunu gösterdi. Araştırma şirketi Ipsos’un 27 ülkeden 12 bin çalışanla yaptığı araştırmaya göre, işini kaybetme korkusu yaşayanların yüzde 17’si “çok endişeli”, yüzde 37’si ise “biraz endişeli” olduğunu ifade ediyor. Yapılan ankete göre, Türkiye’de ise çalışanların yüzde 64’ü işini kaybetme endişesi korkusu yaşıyor. Bu oranla Türkiye, 27 ülke arasında endişenin en yüksek olduğu 8’inci ülke.
Herkes endişeli
Araştırmaya göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 19’u “çok endişeli”, yüzde 45’i “biraz endişeli “olduklarını ifade etti. Çalışanların yüzde 26’sı “çok endişeli olmadıklarını”, yüzde 10’u ise “hiç endişe duymadıklarını” söyledi. Sözcü’nün haberine göre, önümüzdeki 12 ay içinde iş kaybı endişesi olanların oranı Rusya’da yüzde 75, İspanya’da yüzde 73 ve Malezya’da yüzde 71 düzeyine çıkıyor. Almanya’da ankete katılanların sadece yüzde 26’sı önümüzdeki 12 ayda işini kaybetme korkusu yaşarken, endişenin en az olduğu diğer ülkeler arasında İsveç (yüzde 30), Hollanda (yüzde 36) ve ABD (yüzde 36) yer alıyor.
Zombi şirketler arttı
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) çalışmasına göre ise ekonomideki küçülmeyle birlikte aynı oranda iflaslar da artıyorsa işsizlik 3 kat daha fazla oluyor. Yeni firmaların iflas edenlerin yerini alması ise 2-3 yılı buluyor. BIS eylülde yayımladığı “Zombi Şirketler: Anatomisi ve Yaşam Döngüsü” başlıklı raporunda, 1980’li yıllarda toplamdaki payı yüzde 4 olan zombi şirketlerin oranının 2017 yılına gelindiğinde yüzde 15’e yükseldiğini vurguluyor.
TÜİK’e göre azalış var
TÜİK’in ekim ayında açıkladığı 2020 yılı Temmuz işsizlik verileri ise “mucizevi” bir şekilde işsizliğin azaldığı yönünde idi. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.5 puanlık azalış ile yüzde 13.4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0.6 puanlık azalış ile yüzde 159 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 254 bin kişi azalarak 27 milyon 263 bin kişi, istihdam oranı ise 2.9 puanlık azalış ile yüzde 43.5 olarak gerçekleşti. İş gücündeki azalış istihdamdaki azalıştan daha fazla olduğu için dar tanımlı işsizlik oranı düşmüş gibi görünüyor ve TÜİK genel itibarıyla dar tanımlı hesaplama sonuçlarını baz alıyor.
EKONOMİ SERVİSİ