İHD İzmir Şubesi, her yıl düzenlediği Şeyhmus Aydın İnsan Hakları Akademisi’ni, 9 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Program kapsamında, Nilgün Toker, Akın Birdal, Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin gibi birçok isim insan hakları konusunda ders verecek.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, her yıl düzenlediği Şeyhmus Aydın İnsan Hakları Akademisi’ni, 9 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Program kapsamında Prof. Dr. Nilgün Toker, İHD Eş Genel Başkanları Öztürk Türkdoğan ve Eren Keskin, İHD MYK Üyesi Mustafa Rollas, İHD İzmir Şube Başkanı Ali Aydın, Çevreci Avukat Arif Ali Cangı, Psikiyatrist Türkcan Baykal, Lülüfer Körükmez, İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci, insan hakları konusunda ders verecek.
‘Karne zayıf’
Akademiye ilişkin bilgi veren İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek, Türkiye’nin devletsel ve bireysel boyutlarıyla insan hakları karnesinin oldukça zayıf olduğunu belirtti. Akademideki derslerinde iki aşamaya dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, “Birincisi; insan hakları kavramının kuramsal çerçevesi. İkincisi de; normatif düzeyde açımlanmasını sağlamak. Bunu yaparken, her şube kendi bölgesinin öznel koşullarını göz önünde bulundurarak konu başlıklarını oluşturulmasına çalıştık” dedi.
‘Demokrasinin oturması’
Çiçek, akademinin “İnsan Haklarının Kuramsal Çerçevesi” başlığıyla başlayacağını ifade ederek, bununla teorik olarak insan hakları kavramının yerleşmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Çiçek, akademide yer alan “Vicdani Ret Hakkı ve Sivil İtaatsizlik” başlığına dair şunları söyledi: “Türkiye’nin en fazla görülen hak ihlalleri üzerinden hareket etmek istedik. Demokrasinin daha iyi oturmasını sağlamak amacıyla sivil itaatsizlik kavramının daha iyi açılması gerektiğini düşünüyoruz.”
‘Mülteci kavramı’
Mülteciler konusunda dikkati çekerek, Ege bölgesinin de önemli sorunlarının başında geldiğini kaydeden Çiçek, bölgenin transit geçiş olduğunu söyledi. Suriye’de olduğu gibi ülkesinde savaştan dolayı barınmaz hale gelen insanların Türkiye’ye doğru göçü sürdüğünü belirten Çiçek, “Biz Mülteci Hakları dersimizde Uluslararası mülteci kavramını ve bizdeki uygulamanın nasıl olduğunu tartışacağız” dedi.
Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan akademinin programı şöyle:
“09 Kasım: İnsan Hakları Kuramsal Çerçevesi-Nilgün Toker, Vicdani ret hakkı-Sivil İtaatsizlik-Coşkun Üsterci
16 Kasım: Kadın Hakları ve Düşünce ve İfade Özgürlüğü-Eren Keskin, Çocuk Hakları-Ali Aydın
23 Kasım: İHD Tarihçesi ve İnsan Haklarını Koruma Hakkı-Akın Birdal, Mülteci Hakları-Mustafa Rollas
30 Kasım: Azınlık Hakları ve Ayrımcılık-Lülüfer Körükmez, Yaşam Hakkı ve İşkence Yasağı-Türkcan Baykal
7 Aralık: Çevre Hakkı-Arif Ali Cangı, İnsan Hakları Kanunun Temel Özellikleri ve İnsancıl Hukukun Temel Özellikleri- Öztürk Türkdoğan”