İnşaat sektöründe girdilerin dövize endeksli olduğunu hatırlatan Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, kamu müteahhitlerinin her geçen gün borç batağına sürüklendiğini söylerken, müteahhit Mehmet Edip Çaçan ise, inşaat sektörü durma noktasına geldiğini söyledi.
İnşaat sektörünün kriz ve döviz dalgalanmalarından kötü yönde etkilenmesiyle büyüme ivmesini kaybeden sektörün demir ve çimento gibi girdileri fahiş zamlandı. Sektördeki sıkıntıları Mezoptamya Ajansı’ndan Cemil Uğur ve Hamdullah Kesen’e anlatan Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli ve müteahhit Mehmet Edip Çaçan, gidişatın büyük sorunlar yaratacağını söyledi.
‘Fiyatlar yüzde 100 arttı’
Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çeken müteahhit Çaçan, “Geçen seneye oranla baktığımız yüzde 100 fiyatlar arttı. Demir fiyatı 2 bin TL iken 4 bin TL’ye yakın. Dolar bu kadar arttıktan sonra binaların satılması mümkün değildir” dedi. Yaşanan ekonomi krizle birlikte tarım ve hayvancılık gibi alanların bittiğini hatırlatan Çaçan, “Bazı fabrikalar iflas etti. Diğer alanlarda yaşanan sıkıntılar, inşaat sektörünü de etkiliyor. Sonuç olarak üretim olacak ki insanlar kazanıp bina alacak. Elinde parası olan inşaatını bitirme derdinde ancak parası olmayan ise inşaatları da yarı bıraktı” diye belirtti.
‘İnşaat sektörü durma noktasına geldi’
İnşaat sektörünün Türkiye’nin nefes borusu olduğunu savunan Çaçan, “Artık nefes almayan bir boru haline geldi. Nerdeyse hiç nefes almayan bir durum haline döndü. İnşaat sektörü durma noktasına gelmiş durumda. Zaten böyle giderse duracaktır” diye konuştu. Önceki senelerde bir 2+1 dairenin maliyetinin 70 bin TL olduğunu fakat zamlarla birlikte bu maliyetinin 110 bine yükseldiğini vurgulayan Çaçan, “İnşaat sektöründe bir çok müteahhit iflas etme eşiğinde. 2 hafta önce Adana’da bir müteahhit intihar etti. İflas ettiği için intihar etti” dedi.
‘Böyle devam ederse kaos yaşanır’
Ekonominin “lokomotifi”nin durma noktasına geldiğini vurgulayan Adana Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, sektörün girdileri dövize endeksli olduğunu ve bu girdilerde oluşan fiyat artışlarının TÜİK tarafından yayınlanan genel fiyat endeksinin çok üzerinde olduğunu kaydetti. Gürsesli, sektörün temel girdisi olan demir, çimento ve motorindeki fiyat artışlarını ise şöyle sıraladı: “2015 yılında inşaat demiri KDV hariç bin 272 TL/ton iken şimdi 3 bin 406 TL. Fiyat artışı yüzde 168 olmuş. Motorin 3.18 TL/litre iken şimdi 5.38 TL ve fiyat artışı yüzde 69 olmuş. Çimentonun tonu 160 TL iken, 265 TL’ye çıkmış ve fiyat artışı yüzde 65. Boru bedellerindeki artış yüzde 236 olmuştur. Bu şartlarda kamu müteahhitleri iş yapamaz. Mevcut şartlar devam ederse büyük bir kaos yaşanır” ifadelerini kulandı.
‘Müteahhitler borç batağında’
Her geçen gün borç batağına sürüklenen kamu müteahhitlerinin işlerini tamamlaması ve çalışanlarına maaşlarını ve piyasaya olan borçlarını ödeyebilmesi için fiyat farkı verilmesi gerektiğini ifade eden Gürsesli, şunları söyledi: “İnşaatın metrekaresi 2 bin TL’yi geçti, yapı müteahhidi yüzde 50 kat karşılığı alıyor bu maliyet, satış maliyetine 4 bin 500 TL olarak yansıyor, 150 metrekare daireyi 675 bin liraya satması gerekirken 400 bin liraya razı oluyor, bu durum yapı müteahhitlerinin durumunu gösteren en çarpıcı örnektir.”